GRAĐANI POLOŽILI CVIJEĆE

Japan obilježio godišnjicu atentata na bivšeg premijera Shinza Abea

08.07.2023 u 10:57

Bionic
Reading

Japan u subotu obilježava godišnjicu ubojstva bivšeg premijera Shinza Abea, kojeg je muškarac ustrijelio tijekom predizborne kampanje zbog njegovih veza s Crkvom ujedinjenja

Smrt japanskog premijera s najdužim stažom, koja je zabilježena kamerom, uznemirila je naciju koja nije navikla na oružano nasilje. Premijer Fumio Kishida i drugi viši dužnosnici pridružili su se Abeovoj udovici Akie na privatnom obredu u budističkom hramu u Tokiju. Javnost je nakon obreda mogla položiti cvijeće.

Među njima je bila 49-godišnja Tsuu Ogawa, djelatnica hotela, koja je slavila svoj rođendan na dan atentata. 'Bila sam šokirana da se takva grozna stvar mogla dogoditi u Japanu i molim se da se takva stvar više nikada ne dogodi', rekla je dok je nosila cvijeće u hram.

Abe je upamćen po svojim gospodarskim politikama kojima je htio okončati razdoblje deflacije, a koje uključuju jeftin novac, zaduživanje radi poticaja i deregulaciju. Kritičari su rekli da su te mjere također otvorile jaz u prihodima.

Abe, koji je podnio ostavku 2020., provodio je i agresivnu obrambenu politiku, kojom su povećana izdvajanja za vojsku i kojom je reinterpretiran japanski ustav kako bi japanski vojnici mogli sudjelovati u inozemnim vojnim operacijama po prvi put od Drugog svjetskog rata.

'Podržat ću političare koji nastave posao Abeove administracije', rekao je 35-godišnji uredski radnik Atsuhiro Ueda, pridruživši se drugima u hramu. Iako se Kishida odmaknuo od Abeovih gospodarskih politika, nastavio je s obrambenim te je prošle godine najavio da će Japan udvostručiti svoja izdvajanja za vojsku.

Abeova smrt je izazvala javno negodovanje usmjereno protiv vladajuće Liberalne demokratske stranke nakon što su otkrivene bliske veze između nje i Crkve ujedinjenja, južnokorejske vjerske skupine.

Tetsuya Yamagami (42), kojem se tek mora suditi, osumnjičen je da je koristio oružje kućne radinosti kako bi ubio 67-godišnjeg političara. Prije pucnjave, na društvenim je mrežama okrivio Crkvu ujedinjenja za financijsku propast svoje majke.

Otkriće da su Abe i više od polovica LDP-ovih zastupnika imali veze s crkvom, pri čemu su neki primali donacije ili koristili njene sljedbenike kao radnu snagu u predizbornim kampanjama, dovelo je do ostavki viših članova stranke, uključujući ministra za revitalizaciju gospodarstva Daishira Yamagiwe.