SEDMORKA U SPLITU

Evo kako je prošla prva SDP-ova unutarstranačka debata

09.11.2016 u 22:51

  • +10

Sučeljavanje kandidata za predsjednika SDP-a u hotelu Park

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

Bionic
Reading

Prvo javno sučeljavanje svih sedmero kandidata za novog predsjednika ili predsjednicu SDP-a u Splitu je proteklo u očekivanom, gotovo revijalnom tonu: tristotinjak okupljenih članova mahom je željelo čuti što će stranka s novim vodstvom činiti u afirmaciji antifašizma, kako će se suprotstaviti 'rastućoj klerikalizaciji Hrvatske' i kakve će se promjene dogoditi u odnosu na smjer koji je diktirao Zoran Milanović

U Splitu, gradu čiji je ogranak SDP-a nedavno raspušten - ali je najviše članova na koncu ponovno primljeno u stranku, uključujući i one koji su se žestoko protivili tom potezu - raslojavanje je i dalje vidljivo. I dalje je crta razdvajanja Ranko Ostojić, jedini kandidat koji je na ulazu u dvoranu postavio svoj plakat; sudeći po reakcijama publike na sučeljavanju, glasovi u ovom gradu mahom će se podijeliti između njega i Orsata Miljenića s jedne i Davora Bernardića s druge strane.

'Ne mogu postojati dva SDP-a, iza mene stoje i Zoranovi i Zlatkovi glasači', samouvjereno je nastupio Bernardić koji je u gotovo svakom obraćanju u tri sata apelirao na vraćanje međusobnog povjerenja u stranku.

'Izgubili smo kontakt sa sindikatima i civilnim društvom, ponašali smo se kao da radnika u Hrvatskoj više nema. Moramo uključiti sve građane koji su nam programski bliski, SDP se konačno mora ponovno početi smatrati lijevom strankom', apelirala je Karolina Leaković. Miljenić je ustvrdio da se 'uvijek bolje živi u onim sredinama gdje je SDP na vlasti' i ustvrdio da se zalaže za demokratizaciju stranke, ali i njeno odupiranje 'ultrakonzervativnoj revoluciji svuda oko nas'.

'Podsjetio bih da je danas datum na koji se dogodila Kristalna noć, a borba protiv fašizma i semitizma je apsolutni prioritet koji moramo njegovati', tvrdi Ranko Ostojić, dok je Tonino Picula pozvao na očuvanje socijaldemokracije u svijetu u kojemu joj prijeti nestanak.

Gordana Sobol pozvala je na prekid 'klanovske i dogovorne demokracije u SDP-u', dok je Vesna Škulić objasnila da se, i ako ne bude izabrana, stavlja na raspolaganje budućem predsjedniku ili predsjednici 'ako SDP bude ovako demokratičan'.

Pitanja iz publike mahom su se svodila na pitanja antifašizma i Hrvatske kao sekularne države; Karolina Leaković otvoreno se zauzela za izbacivanje vjeronauka iz javnih škola, Ostojić za reviziju ugovora s Vatikanom, Sobol za prosvjede, a Vesna Škulić tvrdi da je za nejasnoće prije svega kriv SDP koji nije formulirao jasan stav oko ovih pitanja. Bernardić tvrdi da Hrvatska ide u dobrom smjeru, spomenuvši zakone o potpomognutoj oplodnji i životnom partnerstvu, pa kaže da će se zalagati za nastavak tog puta - ali, dakako, bez izazivanja podjela u društvu.

'Smatrate li da je bilo pametno i korisno raspustiti splitsku organizaciju stranke?' iz prvog reda upitao je SDP-ov veteran Marin Jurjević na što je naišao na podijeljene reakcije iz publike. Većina kandidata bila je suzdržana i čini se da prešutno odobravaju ovaj potez, a gotovo svi su ipak naglasili da im je 'drago vidjeti Marina u dvorani'. Iznimka je, dakako, Jurjevićev arhineprijatelj Ostojić, koji je kazao da 'i dalje stoji iza raspuštanja splitskog SDP-a', a čak je Bernardiću - koji je izjavio da 'ljudi ne trebaju biti žrtva zbog jednog čovjeka', odnosno Ive Baldasara - spočitnuo da on o mnogim stvarima razgovara oči u oči, a ne preko medija.

Zoran Milanović pokazao se kao državnik, ali je na posljednjim izborima pogriješio', odgovorio je Ostojić na iduće pitanje o još uvijek formalnom predsjedniku stranke. Miljenić je primijetio da je bivši šef vodio SDP i u pobjede i u poraze te kazao da osobno i dalje želi ostati prijatelj s njime, dok je Picula primijetio da se u proteklih devet godina mnogi nisu osjećali ugodno u stranci.

'Nije se spuštao na teren i lutao je prema desno', pobrala je pljesak Vesna Škulić, a Karolina Leaković smatra da je koristio sve mogućnosti koje su mu pružili statut i članovi SDP-a, pa tako i dozu bahatosti. Davor Bernardić na koncu je parafrazirao Antu Gotovinu: 'Milanović je prošlost, okrenimo se budućnosti!'

Interno trosatno SDP-ovo druženje nastavilo se novom rundom rasprava o antifašizmu, o klerikalizmu i molitvenim zajednicama pred bolnicama, o školskim udžbenicima i odnosu prema braniteljima te o reindustrijalizaciji Hrvatske. Omjer snaga, čini se, i nakon sučeljavanja ostao je više-manje jednak.