epidemija bukti

Europski zdravstveni sustavi pucaju pod pritiskom zbog brzog širenja omikrona

10.01.2022 u 12:48

Bionic
Reading

Europski zdravstveni sustavi ponovno su pod velikim pritiskom zbog brzog širenja omikron varijante koronavirusa tijekom blagdana, a stručnjaci upozoravaju da vrhunac zaraze tek dolazi.

Unatoč tome što prva istraživanja pokazuju da je rizik od teške bolesti i hospitalizacije zbog omikrona manji nego kod delta varijante koja je do sada bila dominantna, zdravstveni sustavi u Španjolskoj, Britaniji i Italiji i drugdje sve su u težoj situaciji jer su mnogi djelatnici ili bolesni ili u izolaciji.

Britanija je u petak počela raspoređivati vojno osoblje kako bi pomogla bolnicama kojima nedostaje djelatnika i koje su izložene velikom pritisku zbog velikog broja bolesnika.

"Omikron znači više pacijenata za liječenje i manje djelatnika koji bi ih liječili", rekao je medicinski direktor NHS-a Stephen Powis.

Ministar zdravlja Sajid Javid rekao je u petak da očekuje da će tjedni koji dolaze biti teški.

Gotovo 80.000 zdravstvenih djelatnika bilo je odsutno s posla svaki dan u tjednu do 2. siječnja, što je 13 posto više nego tjedan dana prije, po NHS-u Engleske. Gotovo polovica njih, 44 posto, zbog covida-19, što je više od petine više nego tjedan dana prije.

U SAD-u, bolnice odgađaju unaprijed zakazane operacije kako bi oslobodile djelatnike i krevete, a španjolska primarna zdravstvena zaštita pod tolikim je pritiskom da su pretposljednjeg dana 2021. vlasti u sjeveroistočnoj regiji Aragonu odobrile angažiranje umirovljenih zdravstvenih djelatnika i medicinskih sestara.

Djelatnici na prvoj liniji kao što su medicinske sestre i fizioterapeuti najteže su pogođeni, po španjolskom sindikatu medicinskih sestara SATSE, koji navodi primjer Andaluzije gdje je u drugoj polovici prosinca više od 30 posto djelatnika bilo odsutno s posla zbog covida.

  • +19
Koronavirus u svijetu Izvor: Profimedia / Autor: SPENCER PLATT / Getty images / Profimedia

U Nizozemskoj, broj zaraženih među bolničkim osobljem također naglo raste, posebice medicinskim sestrama i njegovateljima, izvijestio je u petak De Telegraaf koji je proveo istraživanje u osam bolnica.

Uoči Božića u nekim najteže pogođenim bolnicama svaki četvrti testirani bio je pozitivan, a u Sveučilišnom medicinskom centru u Amsterdamu sada je 25 posto pozitivnih, u odnosu prema pet posto prije tjedan dana. 

Bolnice stoga razmatraju promjenu pravila o karanteni kako bi zaraženi bez simptoma mogli raditi. 

U Italiji, problem zaraženih zdravstvenih djelatnika, više od 12.800 po podacima od prošlog tjedna, pogoršavaju suspenzije liječnika, medicinskih sestara i administrativnog osoblja koje nije cijepljeno, a čine više od 4 posto ukupne radne snage. Talijanske agencije za javno zdravstvo zamrznule su djelatnicima godišnje odmore odgađajući ih za poslije te zamrznule ili odgodile dogovorene operacije koje nisu hitne.

"Španjolsku očekuje nekoliko tjedana, u biti cijeli siječanj, širenja zaraze, a tada ćemo nadamo se doseći vrhunac koji će se jednako brzo spustiti", rekao je Rafael Bengoa, suosnivač Instituta za zdravlje i strategiju u Bilbau.

On ne vjeruje da će se pojaviti zaraznija i smrtonosnija varijanta od omikrona i optimističan je da bi sadašnji val mogao nagovijestiti početak kraja pandemije.

"Pandemije ne završavaju velikim boomom nego malim valovima jer je puno ljudi zaraženo ili cijepljeno. Nakon omikrona ne bismo trebali očekivati ništa više od malih valova".