ODGODA KONFERENCIJE O PRISTUPANJU

Europska komisija se ne slaže s Pahorom

02.03.2009 u 15:29

Bionic
Reading

Predsjedništvo Europske unije i Europska komisija smatraju da je još uvijek moguće tijekom ovoga mjeseca očekivati napredak u vezi s inicijativom Europske komisije za rješenje bilateralnog prijepora između Hrvatske i Slovenije, što bi omogućilo da se održi pristupna konferencija s Hrvatskom zakazana za 27. ožujka.

'Mislimo da bi moglo biti napretka u vezi s inicijativom povjerenika Ollija Rehna i u tom kontekstu i držimo da je moguće da se pristupna konferencija održi 27. ožujka, još ne razmatramo odgodu', rekao je Hini izvor iz češkog predsjedništva EU-a, zamoljen da komentira prijedlog slovenskog premijera Boruta Pahora

Pahor je u nedjelju na rubu izvanrednog summita EU razgovarao s češkim premijerom Mirekom Topolanekom i predložio mu da se razmotri odgoda Međuvladine konferencije o pristupanju za travanj ili svibanj, s obzirom da je ostalo premalo vremena da bi Rehnova inicijativa mogla donijeti rezultate do 27. ožujka.
Glasnogovornik Europske komisije Amadeu Altafaj Tardio rekao je da se Komisija 'ne slaže s tvrdnjom' da nema dovoljno vremena.

'Mogu ponoviti stajalište Komisije i povjerenika Rehna, a to je da treba hitno riješiti taj bilateralni prijepor i Komisija ostaje spremna pomoći stranama da pronađu rješenje, ali na njima je da donesu političku odluku što je prije moguće', rekao je Altafaj Tardio

Povjerenik za proširenje Olli Rehn u siječnju je predložio da se u rješavanje hrvatsko-slovenskog bilateralnog graničnog prijepora, zbog kojeg Ljubljana blokira hrvatske pristupne pregovore, uključi stručna skupina pod vodstvom bivšega finskog predsjednika Marttija Ahtisaarija. Uvjet za uključivanje te skupine jest da se dvije zemlje dogovore o uvjetima pod kojima bi ona djelovala.

Povjerenik Rehn nedavno je izjavio da bi se dvije zemlje trebale očitovati o europskoj ponudi najkasnije u prvom tjednu ožujka, jer je sljedeća Međuvladina konferencija o pristupanju zakazana za 27. ožujka a na njoj bi se, bude li dogovora, mogao postići velik napredak u hrvatskim pregovorima.

Slovenska je vlada prošli tjedan prihvatila zaključak da je načelno suglasna s prijedlogom Europske komisije za rješavanje pitanja granice s Republikom Hrvatskom medijacijom i da inicijativu Europske komisije vidi kao proces u kojemu će 'posrednici pomagati dvjema državama da odrede granicu na kopnu i na moru'.

Hrvatski državni vrh i čelnici parlamentarnih stranaka u ponedjeljak su osnovali radnu skupinu koja bi do sljedećeg ponedjeljka trebala pripremiti tekst kojim će Hrvatska odgovoriti na prijedlog Europske komisije da se granična pitanja sa Slovenijom rješavaju medijacijom. Premijer Ivo Sanader nakon sastanka nije želio otkriti u kojem bi smjeru trebao ići odgovor Hrvatske na prijedlog EK da granična pitanja rješava tročlana skupina na čelu s Martijem Ahtisaarijem

Naglasio je, međutim, da su stranke suglasne da se bilateralna pitanja ne smiju miješati s pregovorima o članstvu u EU bilo koje države te ponovio da Hrvatska članstvo ni u jednom savezu neće plaćati teritorijem.