RUČAK NIJE DOVOLJAN

Europska komisija o lex Agrokoru: U kontaktu smo s hrvatskom Vladom

12.04.2017 u 17:44

Bionic
Reading

Europska komisija i Vlada Republike Hrvatske i dalje su u kontaktu kako bi se osiguralo da su svi koraci ili odluke u tom predmetu u skladu s pravilima EU-a, glasi današnji odgovor Europske komisije na pitanje tportala je li Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku u skladu s EU zakonodavstvom i standardima. Drugim riječima, tzv. lex Agrokor nije usklađen s pravilima Europske komisije

Dan uoči izglasavanja lex Agrokora Europska komisija poručila je za tportal da pomno prati slučaj i da su u tijeku konstruktivni kontakti između hrvatske Vlade i Komisije kako bi se osiguralo to da je traženo rješenje u skladu s europskim zakonima. Vremena, očigledno, nije bilo dovoljno.

Hrvatski europarlamentarac Tonino Picula (SDP) jutros je iz Bruxellesa poručio da lex Agrokor nije usuglašen s Europskom komisijom i da to može biti problem. U razgovoru za tportal ističe da je ključno pitanje kako će hrvatska Vlada uvjeriti Europsku komisiju da je lex Agrokor u skladu s člankom 107. Ugovora o funkcioniranju Europske unije, gdje se vrlo precizno govori o pravu ili o izuzećima u slučaju državnih subvencija, odnosno potpora.

'Očigledno je otvoren kanal između Komisije i Vlade, ali pravorijek Komisije tek se može očekivati i Vlada nema na što osloniti tezu da ima zeleno svjetlo. Zakon je donesen vrlo brzo, u nekoliko dana, a kada Komisija krene istraživati krši li neka Vlada pravila europskog natjecanja, to zna trajati godinama. Tek sad možemo očekivati nove epizode u odnosu s Bruxellesom', rekao je Picula za tportal.

Premijer Andrej Plenković u srijedu je, odgovarajući na novinarsko pitanje pribojava li se Vlada da bi Europska komisija mogla osujetiti tzv. lex Agrokor zbog eventualnog narušavanja tržišne utakmice, odgovorio da je o tome razgovarao dva sata za ručkom u Rimu s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom

Plenković: Nadamo se da neće biti problema

'To je bio jedini moguć način. Morali smo naći adekvatan temelj za takav amandman. Povjerenica za potpore, odnosno njezin ured, proučava problem i nadamo se da tu neće biti problema. Ne vidim u tome problem jer su i druge zemlje imale slične situacije, a u ovome zakonu nema državnih potpora niti će država pokrivati dugove Agrokora', kazao je Plenković.

Picula napominje da je 'jedna stvar razgovarati s Junckerom, a druga stvar pravorijek Europske komisije, ako se Komisija odluči očitovati o tom zakonu'.

'Vjerojatno će Komisija prvo na razini eksperata vidjeti ugrožava li Zakon tržišno natjecanje po čl. 107. ili nekom drugom', ustanovio je Picula.

Podsjetimo, 5. travnja, dan uoči izglasavanja lex Agrokora, povjerenica EK za tržišno natjecanje Margrethe Vestager izjavila je da još nije upoznata sa situacijom u kojoj se nalazi Agrokor i naporima koji se poduzimaju radi stabilizacije njegova poslovanja.

'Ne, do mene to još nije došlo', izjavila je povjerenica na novinarsko pitanje prati li situaciju oko Agrokora i jesu li potezi koji se povlače u vezi s tim u skladu s pravilima EU-a o tržišnom natjecanju. 'Ne mora biti da nije bilo kontakata s Općom upravom za tržišno natjecanje, ali do mene to još nije došlo', rekla je Vestager.