posao je na povjereniku

Plenković: Temeljito sam o lex Agrokoru razgovarao s Junckerom

12.04.2017 u 13:14

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom obilježavanju 75 godina Kliničkog bolničkog centra Zagreb u društvu ministra zdravstva Milana Kujundžića te odgovarao na pitanja novinara, među ostalim i o tome zašto se građane ovršuje zbog 15 kuna duga, a zbog Agrokora se piše novi zakon

Upitan je pribojava li se Vlada da bi Europska komisija mogla osujetiti tzv. lex Agrokor zbog eventualnog narušavanja tržišne utakmice.

'Dok sam bio u Rimu, temeljito sam s Junckerom dva sata za ručkom razgovarao o tome', kazao je, prenosi N1, Plenković.

'To je bio jedini moguć način. Morali smo naći adekvatan temelj za takav amandman. Povjerenica za potpore, odnosno njezin ured, proučava problem i nadamo se da tu neće biti problema. Ne vidim u tome problem jer su i druge zemlje imale slične situacije, a u ovome zakonu nema državnih potpora niti će država pokrivati dugove Agrokora', kazao je Plenković.

Treba li Ivica Todorić kazneno odgovarati zbog poreznog duga, upitan je premijer, zbog potencijalnih 45 mlrd. kuna duga.

'Prvo i osnovno - postoji li kaznena odgovornost, o tome ne odlučuje politika, već DORH, policija i sud. Moja poruka je da je izrazito važno da se tijelima da puna neovisnost. Uloga povjerenika je da dubinski snimi stanje kompanije, pregleda izvješća i knjige, stabilizira u kratkom roku sve što treba, postigne dogovor s bankama i napravi isplate. Računi su odblokirani i u tom smislu smo ostvarili temeljni cilj', kaže Plenković, dodajući da nije na politici prejudicirati ishod istraga.

Komentirao je i ocjenu Moody'sa, dodatno sniženu jučer. 'To je normalno. Rejtinške agencije promatraju kompanije - ako je ona došla u fazu da država uvodi zakonom izvanrednu upravu, onda je to refleksna reakcija. Bitno je to da će agencije pratiti restrukturiranje i stabilizaciju. Uvjeren sam da će biti uspješni, a onda će te ocjene biti optimističnije', kazao je.

Na pitanje očekuje li dodatna iznenađenja po pitanju stanja u poslovnim knjigama Agrokora, budući da se s relevantnih adresa govori o nepovjerenju u njihova službena izvješća, Plenković odgovara: 'Ne znam. Kako da ja znam što je realno u kompaniji? Niti sam ja vlasnik, niti ste to vi. To ne mogu prejudicirati, niti želim, to je posao izvanrednog povjerenika, a on to ne može verificirati baš u pet minuta', kaže, među ostalim, Plenković.

Građane se ovršuje zbog 15 kuna duga, a zbog Agrokora se piše novi zakon. Plenković je upitan da i to komentira. 'Moram ponoviti - ako to niste razumjeli dok sam govorio u Saboru -ovo je zakon kojim čuvamo stabilnost hrvatskog ekonomskog i financijskog sustava. Ovo nije zakon kojim se štiti bilo koju osobu ili kompaniju. Činjenica je da smo se poslije 25 godina našli u situaciji da poteškoće ovako velike i značajne kompanije zahtijevaju ovakav zakon. Ovo je odgovorna odluka Vlade i većine u Saboru. Potencijalni plimni val pretvaramo u lagani popodnevni maestral, to je bit. Plaćanje poreznih obveza je nužno od strane svih poreznih obveznika. Vidjeli ste i da je Porezna uprava reagirala u roku i na vrijeme blokirala račune. Tu ne vidim ništa sporno', kazao je.