NA POZIV MARIJANE PETIR

Europarlamentarci u Sisku: Neravnopravni položaj stočara u Hrvatskoj

19.09.2017 u 20:24

Bionic
Reading

Na poziv europarlamentarke Marijane Petir u dvodnevni posjet Hrvatskoj stiglo je izaslanstvo Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta s predsjednikom tog odbora Cezslawom Siekierskim na čelu, koje je u utorak u Sisku razgovaralo s uzgajivačima svinja

U Sisku su se sastali s uzgajivačima i prerađivačima svinjskog mesa, koji su ih upoznali s problemima svinjogojaca. Kako je uvodno rekla Marijana Petir, Hrvatska ima vanjskotrgovinski deficit u trgovini svinjskim mesom. Uvoz svinjetine dosegnuo je 10.000 tona na godinu i u stalnom je porastu, a izvozimo četiri tisuće tona.

 Uglavnom, istaknula je, uvozimo meso lošije kvalitete koje je nekoliko puta prepakirano, a često mu se ne zna porijeklo. Budući da je takvo meso jeftinije, domaći su proizvođači u neravnopravnom položaju, dodala je.

 O problemima proizvođača i prerađivača govorili su Goran Jančo i Adolf Cvanciger, koji su ocijenili da je domaća proizvodnja u padu, bez vizije i strategije obnove stočnog fonda.

  U financiranju proizvodnje, istaknuli su, prisiljeni su koristiti se nepovoljnim kreditima čija je kamata i do devet posto. Jedina mjera zaštite domaćih proizvođača je znak 'Meso hrvatskih farmi' koji je u ime Hrvatske poljoprivredne agencije i Ministarstva poljoprivrede predstavila Dubravka Živoder.

 Ona je najavila da će se taj znak, koji jamči porijeklo i kvalitetu, uskoro naći i na mesnim prerađevinama.

 Predstavnik Udruge proizvođača svinja Stjepan Kušić zauzeo se za jednake uvjete proizvodnje domaćih uzgajivača i onih u Europskoj uniji. 

 Europarlamentarci su se zanimali za kriterije znaka domaćih proizvoda, zakonsku regulativu, problem razlika u cijeni, konkurenciju robnih centara i druge probleme. 

 Među ostalim, na imanju najboljega hrvatskog mladog poljoprivrednika 2015. godine Ivana Veselića razgovarali su s mladim poljoprivrednicima i proizvođačima ekoloških proizvoda. U Popovači su se upoznali s autohtonom sortom škrletom, a razgovarali su i s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore i predsjednikom Matom Brlošićem.

 Drugog dana boravka u Hrvatskoj, u srijedu će obići Distributivni centar za voće i povrće u Velikoj Gorici, a posjet će završiti u Hrvatskome saboru, gdje će održati zajedničku sjednicu s članovima saborskog Odbora za poljoprivredu na kojoj će biti i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

  U Saboru će se sastati i s predstavnicima Hrvatskoga drvnog klastera i biogospodarstva.