SNAžan rast

Otkup poljoprivrednih proizvoda dosegao sedam milijardi kuna

03.03.2017 u 09:04

Bionic
Reading

Vrijednost otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda u 2016. godini iznosila je 7,05 milijardi kuna, što je 4,8 posto više nego u godini ranije, pokazuju podaci Dražvnog zavoda za statistiku (DZS).

Pritom je vrijednost prodaje iz vlastite proizvodnje poslovnih subjekata iznosila 4,4 milijarde kuna i porasla je 7,9 posto, dok je vrijednost otkupa od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava smanjena za 0,1 posto, na 2,6 milijardi kuna. 

Na rast vrijednosti otkupa i prodaje na godišnjoj razini utjecali su i biljni i stočni proizvodi, "što je uglavnom prouzročeno povećanim količinama otkupljenih i prodanih proizvoda, a manje njihovim cijenama", navode iz DZS-a.

Napominju kako su kod biljnih proizvoda najveći udio u strukturi vrijednosti otkupa i prodaje u 2016. imale žitarice, uljarice, vino i šećerna repa. Pritom su na porast vrijednosti utjecale sve spomenute skupine proizvoda, osim žitarica, što je prouzročeno povećanim količinama, a kod vina i šećerne repe i cijenama.

Kod stoke i stočnih proizvoda najveći udio u vrijednosti stočarstva činili su kravlje mlijeko, svinje i goveda. Kravlje mlijeko bilježi pad vrijednosti, "što je prouzročeno i smanjenim otkupnim i prodanim količinama te nižim cijenama, dok svinje i goveda bilježe rast vrijednosti u odnosu na 2015.", navode iz DZS-a. 

U strukturi vrijednosti otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda u 2016. žitarice sudjeluju sa 17,9 posto, a vrijednost otkupa i prodaje žitarica je iznosila 1,26 milijarde kuna.

Slijedi sirovo kravlje mlijeko s vrijednosti otkupa i prodaje od 1,04 milijarde kuna ili udjelom od 14,7 posto u ukupnoj prodaji i otkupu poljoprivrednih proizvoda.

Žive svinje u strukturi otkupa i prodaje sudjeluju s udjelom od 12,7 posto, živa goveda s 11,8 posto, uljano sjemenje s 10,7 posto, perad živa sa 6,8 posto, vino sa 6,2 posto, kokošja jaja s 4 posto, šećerna repa i sjemenje šećerne repe s 3,9 posto, ostalo povrće, svježe, dinje i lubenice s 3,8 posto, ostalo voće, orasi i slično koštuničavo voće s 1,7 posto, neprerađeni duhan s 1,2 posto, krumpir s 1,1 posto, a ostali proizvodi s 3,5 posto. 

Podaci o prosječnim proizvođačkim cijenama odabranih poljoprivrednih proizvoda pokazuju da je prosječna cijena ozime-merkantilne pšenice lani iznosila 918,63 kune po toni, kukuruza merkantilnog 898,03 kune po toni, a sirovog kravljeg mlijeka 2,31 kunu po litri.