GRČKI PRIJEDLOG

Europa treba 'New Deal'

04.04.2014 u 19:17

Bionic
Reading

Europa treba 'New Deal' kako bi izišla iz krize i oslobodila se okova politika štednje, smatra čelnik grčke oporbe Alexis Tsipras, kandidat europske ljevice za predsjednika Europske komisije koja bi mogla postati treća ili četvrta snaga u novom sazivu Europskog parlamenta.

'Bez europskog 'New Deala', novog dogovora o financiranju ulaganja kako bi se potaknulo rast, zapošljavanje i socijalnu zaštitu, Europa se neće izvući', rekao je Tsipras, vođa Syrize (Koalicije radikalne ljevice), u razgovoru za France Presse.

'Ova zemlja primjer je koji treba izbjeći, ovo se ne smije ponoviti', istaknuo je.

Grčka je 2010. dobila pomoć EU-a i MMF-a u iznosu od 240 milijardi eura kako bi izbjegla stečaj koji bi u pitanje mogao dovesti opstanak eura. Zauzvrat je morala provesti nezapamćene mjere štednje uključujući drastična smanjenja plaća i mirovina i velika povećanja poreza.

'Odgovor na društveno urušavanje i netolerantne pokrete u Europi ukidanje je politika štednje', smatra Tsipras.

New Deal ekonomski je program koji je uveo američki predsjednik Franklin Delano Roosevelt 1933. radi savladavanja Velike ekonomske krize koja je izbila 1929. i zahvatila cijeli svijet. Srž programa je intervencija države u ekonomskom sustavu zemlje kako bi se pokrenulo ekonomiju.

Vođa Syrize od 2008., Tsipras je stranku, koju je 2000-ih podržavalo samo četiri posto birača, preobrazio u drugu političku snagu u grčkom parlamentu s 26 posto glasova osvojenih na izborima 2012.

Syrizu sada, po zadnjim anketama, podržava 21 posto birača, a desnu Novu demokraciju premijera Antonisa Samarasa njih 20 posto, dok druga članica vladajuće koalicije, Socijalistička stranka (Pasok), nekoć jako snažna, ima potporu samo pet posto Grka.

Politike štednje uzrokovale su urušavanje srednje klase, čije interese dvije tradicionalne stranke više ne zastupaju, a Syrizu se doživljava kao spas, objašnjava.

Tsipras (40) je razbio tradicionalno dvostranačje desnice i socijalista u zemlji, koje su obilježile velike političke dinastije Caramanlisa i Mitsotakisa za Novu demokraciju i Papandreou za Pasok. Syriza je danas spremna preuzeti vlast i puno je spremnija nego prije dvije godine, ističe.

Tsipras međutim nije protiv Europe.

'Grčka treba Europu i Europa treba Grčku', rekao je. 'Ja i moja stranka ne mislimo da bi slom eura ili izlazak zemlje iz eurozone bilo nešto pozitivno.' Baš naprotiv, smatra da bi to bila 'katastrofa' za euro.

Rješenje krize po njegovu mišljenju treba tražiti u 'solidarnosti između europskih zemalja i drukčijoj arhitekturi eurozone'.

Tsipras se zauzima za 'savez južnih zemalja i regije nasuprot neoliberalnim politikama, kapitalu, tržištima, svemu onome što predstavlja njemačka kancelarka Angela Merkel'.

Želi ukinuti 'memorandum' (program štednje nametnut Grčkoj), provesti reforme kako bi se suzbila korupcija i rasipanje novca, ne dirajući pritom u sredstva za zdravstvo, socijalnu zaštitu i obrazovanje.

Europska krajnja ljevica mogla bi gotovo udvostručiti broj svojih zastupnika na europskim izborima u svibnju.

Ankete pokazuju da će Ujedinjena europska ljevica/Nordijska zelena ljevica (GUE/NGL) postati treća ili četvrta najveća politička skupina u novom sazivu Europskog parlamenta s oko 60 zastupnika, dok ih sada ima 35.