panika i gađenje

Europa se muči s ovim neugodnim nametnicima, a sada su stigli i u Split

10.10.2023 u 11:37

Bionic
Reading

Sve veći problemi sa stjenicama javljaju se u europskim zemljama. Internet je pun fotografija i videozapisa u kojima se prikazuju ovi neugodni insekti, najviše iz Francuske, a posebno u pariškom gradskom prijevozu

Stjenice su noćni paraziti koji se hrane krvlju ljudi i životinja. Njihove ugrize karakteriziraju svrbež i crvenilo kože. Ovi neželjeni gosti često se prenose putem putne prtljage, hotela i javnog prijevoza.

Navodno su se pojavile i u Splitu, u zatvoru na Bilicama, piše Slobodna Dalmacija. Hoće li ih biti još više s obzirom na veliki protok turista u tom gradu?

‘Stjenice ne skaču i ne lete, one se kreću uz pomoć tri para nogu, a najčešće se prenose putem putničke prtljage po avionima, vlakovima i javnom prijevozu. Zaista stvaraju probleme putnicima, a i turističkim destinacijama, jer ih se, nakon što se pojave, jako teško riješiti’, poručio je Hrvoje Grgić, direktor službe sanitarne zaštite, zaštite bilja i veterine u Cianu, za Slobodnu.

A njihovu pojavu teško je spriječiti jer su ovi insekti relativno sitni, no ipak ih je moguće uočiti. Aktivni su samo noću ili u zoru.

Nakon što se dođe u kontakt s njima najvažnije je držati se mjera sprječavanja širenja infestacije.

'Važno je da se ne šire dalje, a to se postiže tako da se, primjerice, uklone i ne premještaju sve stvari koje su zahvaćene njima, da se ne premještaju gosti iz sobe u sobu ili s lokacije na drugu lokaciju te da se odmah zovu stručnjaci za dezinsekciju kako bi ih se potpuno uništilo', kazao je Grgić.