FRANCOIS HOLLANDE

'Europa je postala zamršena i nerazumljiva'

27.05.2014 u 09:20

Bionic
Reading

Europska unija je postala nejasna i treba se povući odande gdje nije nužna, rekao je u ponedjeljak francuski predsjednik Francois Hollande dan nakon europskih izbora na kojima je u Francuskoj pobijedila krajnja desnica. Britanski premijer David Cameron razgovarao je u ponedjeljak telefonski s europskim čelnicima, među kojima s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, dan nakon izbora za Europski parlament obilježenih usponom protueuropskih stranaka, pa tako i u Velikoj Britaniji

Cameron je pozvao sugovornike večer uoči neformalnog samita EU-a, koji se u utorak održava u Bruxellesu, da izvuku pouku iz rezultata izbora, po priopćenju Downing Streeta.

Premijer je pozvao sugovornike da se na večeri koja se organizira u utorak osvrnu na rezultate izbora koji, po njegovoj ocjeni, pokazuju da se EU mora mijenjati i da više ne može funkcionirati kao dosad.

'Glasovanje i rezultati (...) pokazuju da su nužne reforme kako bi se EU više bavio onim što zabrinjava birače: radnim mjestima, rastom i boljom budućnošću', istaknuo je Cameron.

Cameron je razgovarao s Merkel, irskim premijerom Endom Kennyjem, litavskom predsjednicom Daliom Grybauskaite, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, švedskim premijerom Fredrikom Reinfeldtom i Alenkom Bratušek, slovenskom premijerkom u ostavci.

Britanski premijer želi po svaku cijenu da EU počne reforme prije referenduma o ostanku njegove zemlje u EU koji je obećao organizirati 2017. ako njegova Konzervativna stranka odnese povijesnu pobjedu s rezultatom 27,5 posto.

S druge strane, piše u priopćenju, Cameronu je 'jasno' kako ostali europski čelnici misle da je izbor novog predsjednika Europske komisije u njihovoj nadležnosti, a ne u nadležnosti Europskog parlamenta.

Eurofobno raspoloženje se snažno očitovalo na tim izborima koje je u Francuskoj obilježila uvjerljiva pobjeda Nacionalne fronte (krajnja desnica).

'Europa je postala zamršena, svjestan sam toga, daleka i u biti nerazumljiva, čak i za vlade', rekao je Hollande u televizijskom obraćanju. 'Tako više ne može - Europa mora biti jednostavna i jasna kako bi bila djelotvorna gdje se to očekuje i povući se odande gdje nije nužna', dodao je.

Europska unija je 'prije dvije godine uspjela nadvladati krizu u eurozoni - koja je bila pred raspadom - ali po koju cijenu: cijenu štednje koja je na kraju razočarala narode', kazao je francuski predsjednik.

'Zato ću već sutra na sjednici Europskog vijeća opetovati da je glavna zadaća rast, zapošljavanje i ulaganje', dodao je.

Hollande je kazao da 'Europa ne može napredovati bez Francuske i da je budućnost Francuske u Europi'. 'Europljanin sam', dometnuo je. 'Moja je zadaća reformirati Francusku i preusmjeriti Europu.'

Trijumf Nacionalne fronte koja je na nedjeljnim europskim izborima u Francuskoj ostvarila povijesni rezultat od 25,4 posto doživljen je kao politički potres. Simbol je snažnog uspona krajnje desnice i eurofoba u EU, premda je konzervativna desnica zadržala najveći broj zastupnika u parlamentu.