MANIPULIRANJE TRŽIŠTEM

EU uvodi novo kazneno djelo u hrvatsko zakonodavstvo

04.02.2014 u 21:25

Bionic
Reading

Europska direktiva uvodi novo kazneno djelo u hrvatsko zakonodavstvo: trgovanje na temelju povlaštenih informacija i manipuliranje tržištem kažnjavat će se s najmanje četiri godine zatvora

Europski parlament usvojio je u utorak, s visokih 618 glasova 'za', direktivu o kaznenim sankcijama za trgovanje na temelju povlaštenih informacija i manipuliranje tržištem. Ova direktiva će, kao i sve ostale koje prođu procedure usklađivanja, kada stupi na snagu, postati dijelom i hrvatskog kaznenog zakonodavstva.

'Današnjim glasovanjem smo poslali snažnu poruku kako nećemo dopustiti da građani plaćaju za kažnjivo ponašanje djelatnika na tržištu i da će za ovakvu vrstu kaznenih djela počinitelji ići u zatvor, što je najučinkovitija mjera odvraćanja počinitelja od počinjenja kaznenog djela i poruka o razini društvene osude. No kako nijedan kazneni zakon bez svoje dosljedne primjene nema smisla, važno je pratiti kako će se počinitelji ovih kaznenih djela zaista i procesuirati', zaključila je SDP-ova zastupnica Sandra Petrović Jakovina.

Izvješće britanske socijaldemokratkinje Arlene McCarthy osigurava da se teške tržišne zloupotrebe više ne sankcionira administrativnom kaznom koja se pokazala nedostatnom prema staroj direktivi iz 2003. u istom području. Nova direktiva predlaže da takvo ponašanje postane kazneno djelo, kažnjivo s najmanje četiri godine zatvora zbog trgovanja na temelju povlaštenih informacija i manipuliranja tržištem, odnosno s najmanje dvije godine zatvora zbog nezakonite objave informacija. Manipuliranje referentnim vrijednostima, kao što su LIBOR i EURIBOR, te davanjem lažnih informacija o cijeni, ponudi i potražnji financijskih instrumenata su samo neki od primjera manipuliranja tržišta kojim bankari i mešetari, između ostalih, mogu zaraditi ozbiljnu zatvorsku kaznu.

Nova pravila imaju za cilj obnoviti povjerenje građana u europska financijska tržišta i poboljšati zaštitu ulagača, rekla je povjerenica za pravosuđe, temeljna prava i građanstvo, Viviane Reding. Također je pozdravila oštrije kazne koje su zatražili europarlamentarci i zahvalila im na iznimnom doprinosu u donošenju ove direktive.