BEZ TABU TEMA

EU šalje specijalnog izaslanika za ljudska prava na Kubu

27.05.2023 u 08:12

Bionic
Reading

Europska unija šalje na Kubu specijalnog izaslanika za ljudska prava kako bi utvrdio posljedice antivladinih prosvjeda u srpnju 2021.godine, no to ne znači da će Bruxelles nametnuti svoje zahtjeve komunističkoj vladi, rekao je prvi čovjek europske diplomacije Josep Borrell

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell kazao je, tijekom ovotjednog posjeta Kubi, da će krajem studenog ove godine na karipski otok stići i predstavnik EU za ljudska prava Eamon Gilmore koji će "analizirati stanje prije, tijekom i nakon demonstracija i uhićenja, prije nepune dvije godine"

Stotine je Kubanaca ostalo u zatvoru nakon prosvjeda, najvećeg nakon revolucije 1959.godine kojom je Fidel Castro osvojio vlast.

Organizacije za ljudska prava, Europska unija te Sjedinjenje Američke Države odgovor kubanskih vlasti na proteste ocijenile su suviše represivnim. S druge strane, iz Havane odgovaraju da su zatvorenici krivi za napad, vandalizam i pobunu.

Unatoč različitim pogledima na događaje iz srpnja 2021.godine, Borell napominje da Europska unija, Kubin vodeći trgovinski partner, neće postavljati zahtjeve kubanskoj vladi. Dvadeset i sedam EU članica više su puta odbile podržati američki trgovinski embargo koji datira iz hladnoratovskog perioda, dok je Washington, s druge strane, uvrstio Kubu na listu država koje sponzoriraju terorizam.

"Europska unija niti ima kapaciteta niti volje uvoditi promjene na Kubi, ali zato želimo zadržati okvir koji nam omogućuje da razgovaramo o svim pitanjima, neovisno o tome da li se glede njih slažemo ili razilazimo, bez tabu tema", izjavio je Borell.

Podrška Kube Rusiji u ratu sa Ukrajinom postala je još jedna žarišna točka u njezinom odnosu s Bruxellesom.

Dugogodišnja ruska politička saveznica pozvala je na mir između zaraćenih strana, međutim krivca za rat na istoku Europe vidi u SAD-u, a ne u Rusiji čije su snage pokrenule invaziju na Ukrajinu u veljači prošle godine. Moskva je tu istu invaziju nazvala nužnom radi zaštite vlastite sigurnosti.

Kuba ove godine predsjeda skupinom zemalja u razvoju G77, a Borell smatra da ona ima važnu ulogu u obrani međunarodnog prava u Ukrajini.

"Ukrajina je žrtva dok je Rusija agresor. Nadamo se da možemo računati na Kubu i njezine kapacitete kao braniteljice osnovnih principa međunarodnog prava", rekao je.

Među državama iz kojih u Kubu dolazi najviše investicija, turista i humanitarne pomoći, nalaze se EU članice poput Španjolske, Njemačke i Francuske.

S druge strane, Rusija je od početka rata u Ukrajini pojačala trgovinske veze s karipskim otokom koji se muči s praznom državnom blagajnom te mu je u posljednjih nekoliko mjeseci slala brodske pošiljke ispunjenih pšenicom i naftnim proizvodima.