forum u havani

Potpisani sporazumi: Kuba će Rusiji slati šećer i rum, a ovi njima naftu i pšenicu

19.05.2023 u 23:40

Bionic
Reading

Ruski dužnosnici i poduzetnici potpisali su nekoliko sporazuma s kubanskim kolegama na forumu u Havani ovaj tjedan, dogovorivši se da će povećati proizvodnju šećera i ruma, osigurati opskrbu otočne komunističke zemlje pšenicom i sirovom naftom te obnoviti zapuštene turističke objekte

Dugotrajni politički saveznici, oba pod američkim sankcijama - pokušavaju osnažiti ekonomske veze pojednostavljivanjem trgovine i ulaganja.

"Sporazumi predstavljaju povijesnu prekretnicu u našim bilateralnim i poslovnim odnosima", rekao je Ricardo Cabrisas, kubanski ministar vanjske trgovine, na zatvaranju foruma u petak.

Jedan od sporazuma uključuje to da će ruski Prodintorg opskrbiti kubansku državnu kompaniju Alimport pšenicom, s ciljem "garancije sigurnosti" opskrbe kubanskog stanovništva.

Drugi sporazum predviđa otvaranja tržnice Rusmarket na kojoj će se prodavati proizvodi iz Rusije, uključujući hranu i kućne potrepštine.

Trećim sporazumom tiče se obnove trošnih stambenih obalnih zajednica Tarare, čije su bijele pješčane plaže tek nekoliko minuta od Havane "idealne za uživanje u oceanu, ribarenju i ronjenju."

Među ostalim sporazumima je i onaj o rusko-kubanskoj tvornici koja će proizvoditi rum, što bi trebalo pospješiti izvoz tog hvaljenog kubanskog alkoholnog pića.

Potpredsjednik ruske vlade Dmitrij Černišenko u petak je također najavio ponovnu uspostavu redovite zračne linije između Rusije i Kube, obustavljene od ožujka 2022. zbog sukoba u Ukrajini.