A ŠTEDNJA?

EU parlamentarcima teretana od devet milijuna eura

01.03.2009 u 09:53

Bionic
Reading

Za tri mjeseca održat će se izbori za zastupnike Europskog parlamenta u svih 27 država članica. Ako se planovi Europske komisije i želja Hrvatske o završetku pristupnih pregovora i potpisivanju pristupnog ugovora ostvare, nedugo nakon toga će u klupe Parlamenta sjesti i zastupnici iz Hrvatske

Parlament je upravo pod kritikom zbog plana gradnje gimnastičke dvorane za zaposlenike i zastupnike, čije bi uređenje porezne obveznike navodno trebalo stajati čak devet milijuna eura. To bi trebala biti najmodernija dvorana. Mediji su objavili da će dvorana za fitness imati i bazen.

Tri mjeseca prije tih izbora Europski parlament je postao meta optužbi za pronevjeru novca, pogotovo raznih dodataka koji im pripadaju. Još od 2004. vođena je interna istraga o raznim načinima zloporabe tih dodataka, a napravljen je i interni izvještaj za koji su sami zastupnici glasali da ostane tajan.

Izvještaj je napravio Robert Galvin, unutarnji revizor EP-a, i dokazuje razne načine na koje su europski zastupnici zlorabili novac. No dijelove iz izvještaja je prije godinu dana na svojoj internetskoj stranici objavio nizozemski zastupnik Paul Van Buitenen. Na taj se izvještaj pozvao i Savez poreznih obveznika iz Velike Britanije.

Britanski mediji, i ne samo oni, u već započetoj kampanji iskoristili su taj izvještaj kako bi izračunali da jedan zastupnik u EP-u može postati milijunaš (u eurima, a ne kunama) čak i bez mjesečne zastupničke plaće, samo ako maštovito bude znao iskoristiti mogućnosti zloporabe raznih novčanih dodataka koje EP daje zastupnicima. Najčešće se zlorabi novac namijenjen asistentima. Za plaćanje usluga asistenata zastupnici Europskog parlamenta dobiju oko 16.000 eura mjesečno, tj. 203.000 eura godišnje.

Dnevnice iznose 287 eura. Tu nije problem visina, nego način na koji zastupnici moraju dokazati da su taj dan radili. Njemačka je televizija snimila mnoge zastupnike koji dođu u petak u sedam sati, potpišu se i žure na avion, a za taj su dan dobili dnevnicu. Nakon toga Parlament je, navodno, poduzeo mjere za sprečavanje zloporabe.

Od sljedećeg mandata zastupnicima će biti teže pronevjeriti taj novac. Asistente u Bruxellesu će plaćati izravno Parlament i imat će status zaposlenika EU. Ukinut će se i neke paušalne naknade te će se plaćati realni troškovi putovanja. Bez obzira na sve, ipak će se isplatiti biti zastupnik EP-a, pogotovo onima iz država gdje su manje zastupničke plaće.

Trenutačno je plaća europskih parlamentaraca jednaka plaći zastupnika u njihovu nacionalnom parlamentu. Razlika je golema, od 600 eura za bugarskog do 12.000 eura za talijanskog zastupnika. Od novog saziva plaće će biti jednake za sve, nešto veće od 7.000 eura mjesečno, piše Jutarnji list.