završeni mukotrpni pregovori

EU i Velika Britanija konačno postigli sporazum o trgovini, izbjegnut kaotičan Brexit

24.12.2020 u 16:11

Bionic
Reading

Trgovinski sporazum koji su Britanija i Europska unija postigli u četvrtak je "pravedan, uravnotežen i ispravan“ i za njega se vrijedilo boriti, rekla je šefica Europske komisije Ursula von der Leyen, a britanski premijer Boris Johnson digao je palac gore za dogovor kojim je u posljednji trenutak izbjegnut kaotični brexit

Dogovor je ostvaren samo sedam dana prije nego što Velika Britanija zauvijek napusti jedan od najmoćnijih trgovinskih blokova, u svom najvećem vanjskopolitičkom zaokretu od kraja carstva.

"Bio je to dugačak i vijugav put. No zato sad možemo pokazati dobar sporazum. To je pravedan, uravnotežen dogovor, on je ispravna i odgovorna stvar za obje strane“, rekla je von der Leyen na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

"Pregovori su bili vrlo teški. Puno toga je bilo na kocki za puno ljudi, pa je ovo bio dogovor za koji smo se apsolutno morali boriti“, dodala je.

Istaknula je da je sporazum i u interesu Velike Britanije i da će postaviti čvrste temelje za "novi početak s dugoročnim prijateljem“, pa dodala da sad Europa napokon može ići naprijed.

Britanski premijer Boris Johnson na svom je Twitter profilu podijelio fotografiju na kojoj drži ruke u zraku, napisavši „sporazum je postignut“.

Na konferenciji za medije je naglasio kako su sporazumom "zaštićena radna mjesta“, da će se britanski proizvodi u EU-u prodavati "bez carina i kvota“ i da Britanija vraća kontrolu nad svojim međunarodnim vodama.

I on je rekao kako će dogovor koristiti i drugoj strani jer će EU imati koristi od "prosperitetne Velike Britanije na svojim vratima“.

"Preuzeli smo kontrolu nad svojim novcem, granicama, zakonima, trgovinom i ribarstvom", priopćila je britanska vlada.

"Sporazum je fantastična vijest za obitelji i poslovne ljude u svim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva. Potpisali smo prvi trgovinski sporazum utemeljen na nultim tarifama i nultim kvotama koji je ikad postignut s EU-om".

"Ostvarili smo odličnu stvar za cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo u rekordnom vremenu i u iznimno izazovnim uvjetima", koja štiti integritet našeg unutarnjeg tržišta i mjesto Sjeverne Irske u njemu, stoji u priopćenju Downing Streeta.

Iako je sporazum postignut i u posljednji je trenutak osigurao da se izbjegne ogorčeni i žučljiv "razvod" dviju strana, Ujedinjena Kraljevina nesumnjivo ide u smjeru distanciranijeg odnosa sa svojim najvećim trgovinskim partnerom, više nego što je to itko mogao zamisliti 2016. nakon izglasavanja brexita na referendumu.

Još je sedam dana ostalo do izlaska Britanije iz Europskog bloka, kada će ta zemlja napustiti jedinstveno europsko tržište i carinsku uniju.

Britanija je formalno napustila EU 31. siječnja, ali u tom prijelaznom razdoblju su pravila o trgovanju, poslovanju i putovanju ostala nepromijenjena. S početkom siječnja, Bruxelles će Ujedinjenu Kraljevinu tretirati kao treću zemlju.

S trgovinskim sporazumom s nultim carinama i kvotama, očuvat će se godišnja trgovinska razmjena u vrijednosti od skoro bilijun američkih dolara, ali i mir u Sjevernoj Irskoj sklopljen na Veliki petak 1998.

Velika Britanija brexitom okončava 48 godina dug i bremenit odnos s francusko-njemačkim projektom ujedinjene Europe kao globalne sile.