ribarstvo i tržišno natjecanje

Brexit: Britanija i EU u subotu nastavili pregovore, nema naznake da postoji napredak

19.12.2020 u 22:04

Bionic
Reading

Velika Britanija i EU nastavili su pregovore u subotu u Bruxellesu, ali nisu dali nikakve naznake o tome postoji li napredak u rješavanju pitanja ribarstva i pravila tržišnog natjecanja, najvećih prepreka postizanju trgovinskog sporazuma

Manje od dva tjedna prije nego istekne prijelazni rok 31. prosinca, dvije strane su pod pritiskom da dogovore nove odnose koji bi sačuvali gotovo bilijun dolara vrijednu trgovinu od carina i kvota. Pregovori su nastavljeni na razini stručnjaka u Bruxellesu, rekao je jedan europski dužnosnik. Pregovarač EU-a za brexit Michel Barnier rekao je u petak da je sada "trenutak istine". "Postoji šansa za postizanje sporazuma, ali put do takvog sporazuma vrlo je sužen."

"Preostalo nam je jako malo vremena, tek nekoliko sati da odradimo pregovore ako želimo da ovaj sporazum stupi na snagu 1. siječnja", dodao je Barnier. Europski parlament u subotu je ponovio poziv da se sporazum postigne najkasnije ovaj vikend kako bi bilo dovoljno vremena da se on ratificira. Ipak, ako bi se sporazum postigao i nakon vikenda, 27 zemalja EU-a još uvijek bi ga stiglo poduprijeti te omogućiti "privremenu provedbu", scenarij koji vjerojatno ne bi bio drag europskim zakonodavcima, piše Reuters.

Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo je EU formalno 31. siječnja ove godine, ali do kraja godine na snazi je prijelazno razdoblje u kojem je i dalje dio jedinstvenog tržišta i carinske unije. EU i London pregovaraju o sporazumu koji će od 1. siječnja regulirati njihovu trgovinu vrijednu više od bilijun američkih dolara na godinu. Ako se ne dogovore, trgovina će se odvijati po pravilima Svjetske trgovinske organizacije, što podrazumijeva uvođenje carina za mnoge kategorija proizvoda, možda kvota i administrativnih formalnosti koje sada ne postoje.