Etičko povjerenstvo

Domovinskom pokretu naređeno da odmah uklone sve plakate o Vukovaru: Morate se ispričati!

15.04.2024 u 18:57

Bionic
Reading

Etičko povjerenstvo u izborima zastupnika u Hrvatski sabor izdalo je upozorenje Domovinskom pokretu (DP) zbog promidžbenog plakata u kojem izravno proziva Andreja Plenkovića zbog suradnje sa Samostalnom Demokratskom Srpskom Strankom (SDSS), naloživši njegovo uklanjanje

Riječ je o plakatima koji su, kako navodi Etičko povjerenstvo, istaknuti diljem Hrvatske, a na kojem se s jedne strane nalaze Milorad Pupovac, Andrej Plenković i Vojislav Stanimirović s porukom ''za jedne je Vukovar oslobođen'', dok su s druge strane kandidati DP-a Tomislav Josić, Damir Markuš i Stipo Milinarić Ćipe, iznad kojih stoji nastavak poruke ''a za druge je pao!''.

Etičko povjerenstvo je naložilo DP-u uklanjanje tih promidžbenih plakata bez odlaganja, kao i da se ta stranka javno ispriča zbog počinjene povrede Izbornog Etičkog kodeksa.

Povjerenstvo je priopćilo da je prigovor na DP-ov plakat uputio glavni tajnik HDZ-a koji iznosi da je plakat istaknut diljem Hrvatske i prikazan u članku na portalu dnevno.hr.

Etičko povjerenstvo je preciziralo da je većinom glasova utvrdilo da su plakati svojim sadržajem iznošenje laži i insinuacija o političkim suparnicima u odnosu na predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića i HDZ-a, što je, kako ističu, protivno točkama Izbornog etičkog kodeksa.

Povjerenstvo je izvijestilo i da objava imena kandidatkinja i kandidata za Hrvatski sabor u medijima koji su istospolne seksualne orijentacije bez njihove pismene privole predstavlja nedopuštenu uporabu osobnih podataka i povredu privatnosti te da je takvom objavom povrijeđen Izborni Etički kodeks.

Etičko povjerenstvo čine predsjednik Velimir Neidhardt, te članovi Marko Ivkošić, Jasenka Markeljević, Frane Staničić, Tvrtko Jakovina, Antonija Petričušić i Jakov Žižić.

DP: Instrumentalizacija državnih tijela za račun srpskohrvatske trgovačke koalicije

Domovinski pokret izvijestio je da je zaprimio rješenje DIP-a kojim im se nalaže uklanjanje plakata ''Za neke je Vukovar oslobođen - za neke je pao!'', iz tog rješenja iščitavaju "instrumentalizacija državnih tijela za račun srpskohrvatske trgovačke koalicije", te najavljuju žalbu.

U priopćenju DP-a se navodi da je prigovor uložio glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić i to kao kandidat u II. izbornoj jedinici u kojoj se ne nalazi niti jedan jedini navedeni plakat.

Riječ je o plakatu koji su, kako navodi Etičko povjerenstvo, istaknuti diljem Hrvatske, a na kojem se s jedne strane nalaze Milorad Pupovac, Andrej Plenković i Vojislav Stanimirović s porukom ''za jedne je Vukovar oslobođen'', dok su s druge strane kandidati DP-a Tomislav Josić, Damir Markuš i Stipo Milinarić Ćipe, iznad kojih stoji nastavak poruke ''a za druge je pao!''.

DP ocjenjuje da plakat istinito i slikovito prikazuje činjenice koje su i sami akteri plakata iznijeli u svojim izjavama i zapisima.

''Plenkovićev HDZ koalira s okupacijskim gradonačelnikom Vukovara Vojislavom Stanimirovićem i predsjednikom SDSS-a Miloradom Pupovcem. Što tu nije točno? Poruka našeg plakata je jasna i nepobitno istinita'', poručuje DP.

U DP-u ističu da se iz rješenja Državnog izbornog povjerenstva (DIP) može iščitati kako se radi o najtežoj instrumentalizaciji državnih tijela za račun srpskohrvatske trgovačke koalicije te da će u zakonskom roku podnijeti žalbu na donesenu odluku koju osporavaju.

''Kao legalisti, postupit ćemo po nalogu DIP-a, iako se s njihovom tendencioznom odlukom ne slažemo te ćemo istu proslijediti tvrtki koja je postavila plakate. Naš najkraći odgovor Plenkoviću i Popovcu je istina boli'', zaključuju u DP-u.