AMERIČKI MINISTAR OBRANE

Esper kaže da SAD ima 'dugoročnu obavezu' prema Afganistanu

21.10.2019 u 20:24

Bionic
Reading

Američki ministar obrane Mark Esper rekao je u ponedjeljak da SAD nije imao obvezu braniti kurdske borce u Siriji protiv Turske, ali ima 'dugoročnu obvezu' prema afganistanskim sigurnosnim snagama.

U ponedjeljak je zapovjednik misije NATO-a u Afganistanu Austin Scott Miller kazao da je povučeno skoro dvije tisuće američkih vojnika iz Afganistana, u protekloj godini, ali je američki ministar obrane potvrdio da američke postrojbe tamo ostaju.

'Nismo imali obavezu, ako hoćete, braniti Kurde protiv dugotrajnog NATO saveznika', rekao je američki ministar obrane novinarima u Kabulu. 'Imamo dugoročnu obvezu prema našim afganistanskim partnerima. Investirali smo milijarde i milijarde dolara, i afganistanski i američki narod žrtvovali su zdravlje i živote svojih vojnika', kazao je Esper na novinskoj konferenciji.

Esper je poručio, pored afganistanskog ministra vanjskih poslova, da se povlačenje tisuću američkih vojnika iz Sirije ranije ovoga mjeseca ne može usporediti s Afganistanom, gdje je situacija 'puno, puno drugačija'.

Američke su postrojbe povučene zbog potencijalne ugroze turskim napadom, rekao je Esper.

Zapovjednik NATO-ove misije Odlučna potpora, u sklopu koje se vrši obuka afganistanske vojske, potvrdio je da se smanjuje broj američkih vojnika u sklopu 'optimizacije'.

'Kao dio optimizacije, što je nepoznato za javnost, tijekom protekle godine smanjili smo naše snage za dvije tisuće vojnika', rekao je Miller.

Odobreno je prisustvo oko 14 tisuća američkih vojnika u Afganistanu, ali američki dužnosnici već dulje vrijeme očekuju da se taj broj smanji, kazao je Miller.

Pentagon ocjenjuje da bi se misija suzbijanja terorizma mogla uspješno obavljati i kada bi se broj vojnika smanjio na 8600. 

Prošloga mjeseca Donald Trump je prekinuo mirovne pregovore s talibanima, nakon što su talibani izveli bombaški napad u Kabulu, ubivši pritom 12 osoba, uključujući američkog vojnika.