na meti homofoba

Veleposlanstvo SAD-a oglasilo se o napadu na vojnike u Zadru, reagirao i vlasnik kluba

21.10.2019 u 17:08

Bionic
Reading

Zadarskoj je policiji u nedjelju oko 3.20 sati prijavljena tučnjava u jednom noćnom klubu na Obali kralja Tomislava, potvrdila je policija za Dnevnik.hr. Policajci koji su izišli na teren tamo su zatekli dvojicu mladića iz Amerike u dobi od 24 i 25 godina koji su im kazali da je u klubu došlo do naguravanja. Policija događaj za sada vodi kao narušavanje javnog reda i mira, doznaje HRT

'Dvojica napadnutih, 24-godišnjak i 25-godišnjak, prevezeni su u zadarsku bolnicu, jednom je pružena liječnička pomoć. Kriminalističko istraživanje trebalo je biti nastavljeno jutros, ali su osobe napustile Hrvatsku i naknadno u medijima iznijele okolnosti događaja', izjavila je glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin. Dodala je kako su bili pod utjecajem alkohola, prenosi HRT.

Na društvenim su mrežama Amerikanci nakon napada objavili snimku na kojoj su ispričali da im je ovo jedan od najgorih trenutaka koje su u životu doživjeli, izvještava Dnevnik.hr.

>>> Lezbijska grupa Kontra: 'Napad na američke vojnike u Zadru nasilje je iz mržnje, a ne prekršaj u rangu vožnje u tramvaju bez karte'

''U klubu nas je napala grupa od osam do deset hrvatskih muškaraca. Nikad se u životu nisam osjećao tako bespomoćno. Izgledalo je kao da nas ne namjeravaju pustiti žive”, rekao je jedan mladić, a drugi se nadovezao: ''Ne znam je li to zato što smo crnci ili zato što smo gay''. Na društvenim mrežama mladića stoji da su obojica vojnici američkih zračnih snaga.

Jedan od njih ispričao je da su se borili za živu glavu. ''U jednom trenutku jedan muškarac me držao, a trojica drugih su me udarala. Tada sam se onesvijestio. Pomogla nam je djevojka koju smo tamo upoznali. S prijateljicom nas je odvela bolnicu. Ona je moj anđeo čuvar'', rekao je, prenosi Dnevnik.hr.

Antena Zadar izvještava da su se američki vojnici prije dolaska u klub 'Opera' zabavljali na Poluotoku, a videom su zabilježili i twerkanje nedaleko zgrade Peglice. U nedjelju navečer iz Zadra su odletjeli za Frankfurt.

Noćni klub Opera Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc / CROPIX

'Ne razumijemo što se to tamo ljudima događa i zašto mrze', poručili su im pratitelji na društvenim mrežama.

OSUDA NASILJA

Vlasnik kluba: Ovo nije pokazatelj ni Zadra, ni Hrvatske

'Gosti koji jesu Amerikanci u klubu su bili i večer prije, zabavljali su se, nikakvih problema nije bilo. Tu noć njih su dvojica bila s prijateljicama i došlo je do naguravanja i svađe s gostima, osoblje je odmah interveniralo, zaustavilo sukob te je pozvana policija. Još jednom osuđujem bilo kakvo nasilje jer ovaj slučaj nije pokazatelj niti Opere, niti Zadra a niti turističke Hrvatske', poručio je Pjerino Bebić, suvlasnik Opere, kluba u kojemu se napad dogodio, javlja HRT.

U Veleposlanstvu SAD-a u Hrvatskoj osuđuju napad. Naglašavaju kako im je sigurnost i dobrobit američkih državljana izvan SAD-a među najvećim prioritetima.

"Američko veleposlanstvo u Zagrebu vidjelo je današnje medijske izvještaje i osuđuje nedavne nasilne napade na dva američka turista u Zadru. Dobrobit i sigurnost američkih građana u inozemstvu jedan je od glavnih prioriteta State Departmenta. Veleposlanstvo je spremno pružiti odgovarajuću pomoć američkim građanima u potrebi i njihovim obiteljima. Zbog pitanja privatnosti ne možemo dalje komentirati ovaj slučaj', poručili su Amerikanci iz Buzina.

Američki vojnici prije napada u noćnom klubu twerkali po ulicama Zadra Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

'U nedjelju, 20. listopada oko 03,15 sati policija je zaprimila dojavu kako je u Ulici Obala Kralja Tomislava u Zadru u ugostiteljskom objektu došlo do naguravanja između više osoba. Izlaskom policijskih službenika na mjesto događaja zatečena su dva strana državljanina u dobi od 24 i 25 godina koji su izjavila da su u ugostiteljskom objektu fizički napadnuti od nekoliko nepoznatih osoba. Obojica su kolima HMP prevezeni u OB Zadar, gdje je 24-godišnjaku pružena liječnička pomoć te su mu konstatirane lake tjelesne ozljede, dok je 25-godišnjak odbio liječničku pomoć.

Također je utvrđeno da su obojica stranih državljanina bila pod utjecajem alkohola, a isto tako prilikom policijske intervencije nisu navodili okolnosti samog događaja. Kriminalističko istraživanje se trebalo nastaviti u jutarnjim satima, međutim obojica su napustila teritorija RH i naknadno u medijima iznijeli dodatne okolnosti događaja. Policija je odmah po saznanju za događaj započela s provođenjem izvida u cilju utvrđivanja svih okolnosti i činjenica koje su prethodile događaju', priopćeno je iz zadarske Policijske uprave.