turski predsjednik

Erdogan pozvao svijet da se protiv islamofobije bori jednako odlučno kao protiv antisemitizma

22.03.2019 u 11:38

Bionic
Reading

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je u petak čovječanstvo da se islamofobiji suprotstavi jednako odlučno kao antisemitizmu, a tu je poruku izrekao otvarajući sastanak vodeće panislamske organizacije sazvan nakon protuislamskih napada na Novom Zelandu

"Na jednak način na koji se čovječanstvo počelo boriti protiv antisemitizma nakon katastrofe holokausta, jednako odlučno mora se boriti protiv mržnje prema islamu koja raste", izjavio je Erdogan.

Turski predsjednik to je izrekao otvarajući sastanak ministara vanjskih poslova Organizacije islamske konferencije (OIK) sazvanom izvanredno nakon prošlotjednog napada bjelačkog rasista koji je u dvije džamije u novozelanskom gradu Crhistchurchu ubio 50 osoba.

Novozelandski ministar vanjskih poslova Winston Peters, gost na sastanku OIK-a, rekao je da je prioritet njegove zemlje "učiniti da se muslimanska zajednica osjeća sigurno". "Policija osigurava svaku džamiju kako bi ljudi mogli moliti u miru", rekao je Peters

Erdogan je oštro osudio napade na Novom Zelandu. Smatra da je to "pokazatelj rasta islamofobije" u zapadnim zemljama. Medije optužuje "da raspiruju mržnju prema islamu".

Erdogan smatra da je novozelandski pokolj "vrh ledenog brijega", da je "neprijateljstvo prema islamu i mržnja prema muslimanima" postala "prijetnja kojom se trebaju baviti sigurnosne snage, čelnici, ali i obični građani".

U kampanji za lokalne izbore 31. ožujka Erdogan se poslužio pokoljom na Novom Zelandu da bi ga opisao "dijelom kampanje protiv Turske" jer je napadač svojedobno boravio u Turskoj.

Na takve su izjave oštro reagirali i Novi Zeland i Australija, napose pošto je Erdogan pozvao Novi Zeland da vrati smrtnu kaznu u pravosudni sustav i upozorio da će se Turska pobrinuti za počinitelja ako to Novi Zeland propusti učiniti. Ustvrdio je i da je napadač prijetio Turskoj i njemu osobno i da taj krajnji desničar želi izbaciti Turke iz sjeverozapadnog dijela zemlje prema tezi da je to uropsko područje.

Na takve izjave Peters je u srijedu pozvao Tursku da prekine emitiranje snimki zločina iz Christchurcha koje je počinitelj emitirao na Facebooku jer time ugrožava živote Novozelanđana u inozemstvu.