RAT U SIRIJI

Erdogan se sastaje s Putinom, a potom i s Trumpom

28.04.2017 u 16:45

Bionic
Reading

Turski predsjednik Tayyip Erdogan sastaje se u svibnju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom te potom i s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, a glavna tema razgovora će biti terorizam, javlja u petak Reuters

Kako je objavio Kremlj, do susreta Erdogana i Putina doći će 3. svibnja u Sočiju. Prema najavama, u središtu razgovora će biti borba protiv terorizma te stanje na Bliskom istoku, s posebnim naglaskom na Siriju.

Edogan i Trump sastat će se sredinom svibnja i tom će prilikom Erdogan pokušati uvjeriti američkog predsjednika da bi u zauzimanju sirijskog grada Rake iz ruku Islamske države (IS) trebale sudjelovati snage koje podupire Ankara, a ne kurdske snage koje turske vlasti smatraju terorističkom prijetnjom.

Erdogan je kazao da potpora Washingtona kurdskim Jedinicama narodne zaštite (YPG) šteti 'duhu solidarnosti' s Turskom, ali da vjeruje da dvije zemlje, s Trumpom kao predsjednikom, mogu otvoriti novu stranicu u svojim odnosima.

Turska ne krije da je već duže vrijeme nezadovoljna američkom potporom YPG-u, koji Pentagon doživljava kao pouzdanog partnera u Siriji. Ankara, pak, te snage sirijskih Kurda vidi kao neprijateljsku silu povezanu s Radničkom strankom Kurdistana (PKK) koja već tri desetljeća vodi pobunu protiv Turske.

'Zašto tražiti pomoć od terorističke organizacije. Mi smo tu. Turska, koalicijske snage predvođene SAD-om i Slobodna sirijska vojska zajedno mogu izbrisati IS. To za nas nije teška zadaća', kazao je Erdogan na konferenciji u Istanbulu.

'Vjerujem da to možemo postići i to ću reći Trumpu', dodao je Erdogan.

Ankara se pribojava stvaranja kurdskog područja uzduž svoje južne granice jer bi mogla biti korištena kao potporanj kurdskoj pobuni u Turskoj i snaženju ambicija za uspostavu kurdske države u kojoj bi se našao i dio turskog teritorija. Turska ima za cilj stati na kraj kurdskim vojnim aktivnostima zapadno od Eufrata.

Odnosi SAD-a i Turske zahladili su u doba administracije Baracka Obame te se Ankara nada da bi s novim predsjednikom moglo doći do poboljšanja odnosa.

'Vidim naznake da će Trump zauzeti odlučnije stajalište u borbi protiv terorizma i okončanju državnog terora u Siriji', rekao je Erdogan.