ZA MJESEC DANA

EPH-u ponovno produljen rok za predstečajnu nagodbu

28.01.2014 u 10:07

Bionic
Reading

Savjetodavno vijeće Ministarstva financija odobrilo je produženje postupka predstečajne nagodbe Europapress Holdingu (EPH) za još 30 dana, objavljeno je danas na stranicama Financijske agencije (Fina)

Rok za dodatnih 30 dana počinje teći od danas, 28. siječnja, kada istječe rok od 60 dana prethodno odobrenog produženja roka predstečajne nagodbe.

Europapress holding otvaranje predstečajne nagodbe zatražio je krajem svibnja prošle godine, a postupak predstečajne nagodbe nad Europapress holdingom otvoren je 31. srpnja.

Sredinom rujna održano je ročište na kojem su utvrđene ukupne obveze EPH u iznosu od 1,78 milijardi kuna, uz obvezu prema financijskim institucijama koje su prijavile razlučno pravo u iznosu od 416,25 milijuna kuna. Od ukupno utvrđenih tražbina, iznos od 1,7 milijardi kuna odnosi se na jamstva povezanih društava za kredite čiji je korisnik EPH.

Krajem rujna Europapress holding je Nagodbenom vijeću Fine dostavio plan financijskog i operativnog restrukturiranja i prijedlog nagodbe, kojim predlaže dokapitalizaciju u visini od 60 milijuna kuna, pripajanje svih tvrtki u svom vlasništvu, reprogram obveza prema dobavljačima i kreditorima te načine smanjivanja zaduženosti.

U obrazloženju zahtjeva za još jednim produljenjem roka za predstečajnu nagodbu, EPH navodi da je planom financijskog i operativnog restrukturiranja dužnika te ostalih društava EPH Grupe nad kojima su u tijeku postupci predstečajne nagodbe predviđena provedba pripajanja svih društava grupe Europapress holdingu

Stoga planovi restrukturiranja svih povezanih društava moraju biti međusobno usklađeni kako bi bili provedivi na razini EPH Grupe. Iz EPH su naveli i da se radi o složenom procesu koji zasigurno prelazi uobičajene okvire postupka predstečajne nagodbe nad jednim društvom, stoji u odobrenju.