trakavica se nastavlja

EMA zanijekala tvrdnje svog visokog dužnosnika: ‘Nismo donijeli nikakav zaključak o vezi AstraZenece i ugrušaka‘

06.04.2021 u 18:17

Bionic
Reading

Europska agencija za lijekove (EMA) u utorak je objavila da i dalje provjerava cjepivo AstraZenece te da će svoje zaključke objaviti u srijedu i četvrtak, nakon što je njezin dužnosnik rekao da postoji jasna „povezanost” tog cjepiva i slučajeva zgrušavanja krvi.

Marco Cavaleri, zadužen za strategiju cjepiva pri EMA-i, ranije u utorak je rekao da je „jasno da postoji veza” slučajeva tromboze s dobivanjem cjepiva AstraZenece, no da se „još uvijek ne zna što uzrokuje tu reakciju”.

"Da rezimiram, za nekoliko sati reći ćemo da postoji veza, ali još moramo utvrditi kako se to događa", dodao je.

EMA je nakon izjave Cavalerija priopćila da procjena AstraZenecinog cjepiva i dalje traje, „da još nije postignut zaključak”, te da će rezultate objaviti u srijedu ili četvrtak.

Glasnogovornik te europske agencije odbio je komentirati Cavalerijeve tvrdnje koje je dao u razgovoru za talijanske novine Il Messaggero.

EMA je ranije objavila kako koristi AstraZenecinog cjepiva nadilaze njegove rizike, a iza tog cjepiva britansko-švedske tvrtke stala je i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Sama AstraZeneca je priopćila kako su njena istraživanja pokazala da ne postoji povišeni rizik od zgrušavanja krvi zbog njenog cjepiva.

EMA istražuje 44 izvješća o ekstremno rijetkim slučajevima zgrušavanja u mozgu, poznatih kao cerebralne tromboze venskih sinusa (CVST). U Europskoj ekonomskoj zajednici, sastavljenoj od članica Europske unije, Islanda, Lihtenštajna i Norveške, AstraZenecom je tim cjepivom cijepljeno 9,2 milijuna ljudi.

U Ujedinjenom Kraljevstvu potvrđeno je 30 slučajeva, od kojih sedam sa smrtnim ishodom, na 18,1 milijuna cijepljenih do 24. ožujka.

Cavaleri je kazao kako će EMA u svojim zaključcima reći da postoji povezanost između cjepiva i tromboze, no da vjerojatno neće ovaj tjedan objaviti koje bi dobne skupine trebale izbjegavati to cjepivo.

Dio država, poput Francuske, Njemačke i Nizozemske, suspendirao je upotrebu tog cjepivo u mlađim populacijama dok traje provjera.