KORAK PREMA DEMOKRATIZACIJI

Egipćani odlučuju o reviziji ustava

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 19.03.2011 12:23
  • Objavljeno 19.03.2011 u 12:21
Egipat

Egipat

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

U Egiptu su u subotu u 8 sati po mjesnom vremenu otvorena birališta za referendum o reviziji Ustava, prvoga izjašnjavanja nakon pada predsjednika Hosnija Mubaraka 11. veljače

Oko 45 milijuna Egipćana pozvano je glasovati o ustavnim promjenama. Pristaše predložene revizije žele brzu tranziciju uz ograničene ustavne promjene, dok protivnici traže potpuno nov Ustav, za što je potrebno više vremena.


Protivnici žurnih ustavnih promjena pozivaju na odbacivanje reforme naslijeđene iz Mubarakova doba, za koju procjenjuju da ne bi jamčila pravu demokraciju. S druge strane, moćan pokret Muslimanske braće poziva birače da glasuju za predloženu reviziju koju drže nužnom za brzu stabilizaciju zemlje.

Glavne izmjene odnose se na skraćivanje predsjedničkog mandata sa šest na četiri godine s najviše dva uzastopna mandata, dok je njihov broj dosad bio neograničen, pa je Mubarak vladao 30 godina. Usto su ublaženi i kriteriji za podnošenje kandidature kako bi se mogli natjecati i neovisni kandidati.

Amandmane je pripremilo povjerenstvo pravnika koje je imenovala vojska, koja upravlja zemljom nakon Mubarakove ostavke. Vojska je obećala povratak demokratski izbarane civilne vlasti. Birališta u Egiptu uz policiju osigurava i više od 30.000 vojnika.

'Prvi put u povijesti Egipćani mogu sudjelovati na transparentnim i kredibilnim izborima', što otvara put 'novoj republici utemeljenoj na pravnoj državi, pravdi i jednakosti', rekao je uoči referenduma predsjednik izbornoga povjerenstva Mohamed Ateja.

Odluče li se egipatski birači za reviziju, vojska će brzo, vjerojatno u roku od šest mjeseci, organizirati parlamentarne i predsjedničke izbore kako bi se u zemlju što prije vratila civilna vlast.

U slučaju odbacivanja reformi na referendumu, vojska je, ne navodeći više pojedinosti, najavila 'ograničenu ustavnu deklaraciju' kako bi organizirala nastavak tranzicije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi