KRENULO PROVOĐENJE ZAKONA

Dvojezične ploče postavljene i u Gračacu i Donjem Lapcu

25.08.2015 u 12:15

Bionic
Reading

Dvojezične ploče na latinici i ćirilici jutros su postavljene na državne institucije u Gračacu, a jučer se isto dogodilo na državnim institucijama u Donjem Lapcu. Zakonski uvjeti za postavljanje ploča u obje su općine ispunjeni prije više od 10 godina, kao i u općinama Vrbovsko i Vojnić, u kojima su dvojezične ploče postavljene prošli tjedan

Kao i u slučaju Vojnića i Vrbovskog, u Gračacu i Donjem Lapcu Srbi još po popisu stanovništva iz 2001. čine trećinu tamošnjeg stanovništva te su ispunili zakonske uvjete za postavljanje ploča od samog stupanja na snagu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina te Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina.

Ploče u ovim općinama pojavile su se nakon što je Ministarstvo uprave provelo nadzor i provjerilo u kojim sredinama po rezultatima popisa iz 2011. manjine ostvaruju pravo na dvojezičnost.

Na problem provedbe zakona, upravo u Gračacu i Donjem Lapcu, upozorio je jučer i u razgovoru za Novi list predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

'Koliko je ćirilice uvedeno u Vukovaru, toliko je, primjerice, i u Gračacu. Čak niti u Donjem Lapcu, u kojem Srbi čine najviši postotak u stanovništvu od svih sredina u Hrvatskoj, ćirilica nije u potpunoj službenoj uporabi. I tamo postoje samo dvopismene table na prilazima u Donji Lapac, a Hrvatske ceste su ih teškom mukom postavile nakon što ih je na to nagovorilo Ministarstvo uprave. U samom Donjem Lapcu nema ćirilice, kao što je nema ni drugdje', kazao je Pupovac prije postavljanja dvojezičnih ploča u ove dvije općine.

Ministarstvo uprave pak nastavlja svoj nadzor i u drugim općinama u Hrvatskoj. Inspekcije će provjeravati jesu li dvojezične ploče na državnim, ali i na gradskim institucijama, ulicama i trgovima, a tamo gdje utvrde da se zakon ne poštuje, lokalnim vlastima dat će nalog da primijene dvojezičnost. Ukoliko gradska tijela ne postupe po nalogu, uslijedit će im prekršajne prijave i plaćanje kazni.