UNUTAR OBITELJI

Dvoje novooboljelih u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, više od 800 građana u samoizolaciji

28.03.2020 u 14:45

Bionic
Reading

Broj osoba zaraženih koronavirusom na području Bjelovarsko-bilogorske županije skočio je s njih tri na pet, ali još nije došlo do lokalne transmisije, nego su svi slučajevi zabilježeni unutar obitelji, rečeno je u subotu na izvanrednoj sjednici županijskog Stožera Civilne zaštite.

"Na području Bjelovarsko-bilogorske županije imamo dva žarišta. Jedno je u Čazmi, a drugo u Bjelovaru. Na oba žarišta imamo samo prijenos unutar obitelji. Sve službe rade svoj posao 24 sata na dan. Prate sve posljedice vezane uz otkrivene slučajeve, a naša epidemilogija otklanja mogućnost širenja među građanstvom", istaknuo je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

Dodao je da je u samoizolaciji 810 osoba, 60 više nego jučer i posebno ukazao na odgovornost svih onih koji su u samoizolaciji.

"Sve osobe koje su u samoizolaciji trebaju se pridržavati uputa koje su im izrečene", napomenuo je, uz ostako, župan.

Ravnatelj Opće bolnice Bjelovar Ali Allouch izjavio je da je do danas 48 osoba testirano na koronavirus, pri čemu je pet osoba pozitivno, a dvije su osobe hospitalizirane.

„Apeliram na sugrađane da budu kod kuće, ne izlaze i da slušaju upute struke, da održavaju razmak i često peru ruke. Štititi sebe je najbolja zaštita”, poručio je Allouch.

  • +109
Zatvorene sve tržnice: Šibenik, Bjelovar, Zagreb, Sisak, Rijeka, Karlovac... Izvor: Pixsell / Autor: Montaža: Neven Bučević/tportal

Epidemiologinja Vesna Grgić kazala je da je sreća što je za sad sve ostalo u obiteljskom kontaktu te nema lokalne transmisije prenošenja u normalnoj populaciji kao što se prenosi gripa.

„Za sada je sve pod kontrolom”, naglasila je Grgić.

Pojasnila je da se za svaki slučaj potvrđenog ili onoga tko se testira na koronavirus provodi epidemiološka anketa i točno popisuju kontakti tijekom zadnjih 14 dana, a potom se i oni stavljaju pod nadzor.

„Potom se vrši nadzor nad tim ljudima i to je naša najvažnija protuepidemijska mjera. Osim naših mjera treba se pridržavati svega što nacionalni i županijski Stožer ponavljaju”, naglasila je Grgić.