NOVI ZAKON

Dva sata za dojenje djeteta na poslu

20.12.2008 u 09:47

Bionic
Reading

Novim zakonom koji stupa na snagu 1. siječnja 2009. dosadašnji rodiljni dopust od jedne godine dijelit će se na dva dijela - rodiljni i roditeljski dopust. Novost je i dvosatana stanka za dojenje za žene koje se na posao vraćaju prije djetove prve godine

Rodiljni dopust trajat će prvih šest mjeseci od rođenja djeteta, pri čemu je majka obvezna iskoristiti samo prva 42 dana dopusta, a zatim će pravo na dopust moći iskoristiti i otac.

Nakon rodiljnog dopusta roditelji imaju pravo na šestomjesečni roditeljski dopust, a zakonodavac im dopušta da ga iskoriste do osme godine djetetova života odjednom ili u dijelovima, u razdoblju koje im najviše odgovara.
Roditeljski dopust za prvo i drugo dijete trajat će šest mjeseci, a za blizance, treće i svako iduće dijete 30 mjeseci.
Za prvih šest mjeseci rodiljnog dopusta roditelj će primati naknadu u iznosu pune plaće, a za drugih šest mjeseci 80 posto proračunske osnovice.

Izmjenama u sustavu rodiljnog dopusta, koje su usklađene s europskim zakonodavstvom, država želi poticati roditeljstvo, postići jednakomjerniju prisutnost obaju roditelja na tržištu rada, ojačati ekonomsku neovisnost žena i ubrzati njihovo profesionalno napredovanje, a očeve više uključiti u obiteljski život.

Novi zakon roditeljima omogućuje i rad s polovicom radnog vremena u dvostruku trajanju neiskorištena rodiljskog dopusta te pravo na rad u skraćenu radnom vremenu do navršene treće godine djetetova života ako je djetetu zbog njegova zdravlja i razvoja potrebna pojačana njega.

Majkama je omogućena i dvosatna dnevna stanka za dojenje do navršene prve godine života djeteta, uz punu naknadu plaće. Majka će stanku moći iskoristiti odjednom ili dva puta po sat vremena u tijeku radnog vremena.
Zakonodavac dopušta i da se zaposlene trudnice i majke dojilje koriste dopustom ako obavljaju poslove koji su štetni za njihovo zdravlje i za zdravlje djeteta, a poslodavac ih nije rasporedio na druge odgovarajuće poslove.
Roditeljima je omogućen i neplaćeni dopust do treće godine djetetova života, a onima s djecom s težim smetnjama u razvoju omogućen je plaćeni dopust do osme djetetove godine.

Roditelji će i dalje imati pravo na jednokratnu novčanu pomoć za novorođeno dijete.