ZA RAVNOPRAVNOST HRVATA

Dva HDZ-a iz BiH traže pomoć Rusije

Dragan Čović hdz bih

Dragan Čović hdz bih

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Bruno Konjević

Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990. Božo Ljubić pozvali su u srijedu, tijekom zajedničkog susreta s ruskim veleposlanikom Aleksandrom Bocan-Harčenkom, da se ta zemlja u Vijeću za provedbu mira u BiH (PIC) zauzme za popravljanje hrvatskog položaja u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz stranačkih službi za informiranje

U zajedničkom priopćenju za javnost navodi se da su čelnici dvaju HDZ-a u BiH Dragan Čović i Božo Ljubić 'zamolili veleposlanika Bocan-Harčenka da Rusija kao članica spomenuta vijeća predloži ostalim zemljama članicama potvrđivanje opravdanih zahtjeva za ravnopravnost Hrvata u BiH i da se to nađe i u dokumentima PIC-a'.

Tijekom susreta Čović i Ljubić su optužili SDP BiH i stranke koje ga podupiru da čine 'nedopustiv pritisak na institucije kako bi dobile trećinu zastupnika u hrvatskom klubu u Domu naroda FBiH i utemeljile neustavan Dom naroda te većinom bošnjačkih glasova u Zastupničkom domu izabrali predsjednika FBiH i vladu, protivno većinskoj hrvatskoj izbornoj volji'.

Takve poteze ocijenili su nedemokratskima, istaknuvši da stvaraju nepovjerenje između stranaka i naroda.

Ruski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je, po priopćenju dvaju HDZ-a, da je Rusija izravno uključena u političku stabilizaciju BiH kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a i članica Vijeća za provedbu mira (PIC).

Sugovornici su se složili da što prije treba uspostaviti vlast u BiH, a čelnici dvaju HDZ-a odbacili su tvrdnje da blokiraju vlast i naglasili da rade na suživotu i održivim rješenjima.

Vlast u BiH nije uspostavljena nakon četiri i pol mjeseca nakon izbora, budući da SDP BiH iz vladajuće koalicije pokušava izbaciti dva HDZ-a koji su osvojili najveći broj hrvatskih glasova. Dva HDZ-a, koje podupiru i najsnažnije srpske stranke, zauzimaju se da u vlasti sudjeluju stranke koje su dobile najviše glasova unutar triju naroda.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi