PROJEKT 'SUKOB INTERESA'

Dužnosnici ne znaju popuniti imovinsku karticu

14.07.2009 u 12:38

Bionic
Reading

Transparency International Hrvatska predstavio je projekt 'Sprečavanje sukoba interesa' koji ima za cilj javnost, ali prije svega nove lokalne dužnosnike upoznati sa svim zamkama u kojima bi se mogli naći kao javni dužnosnici

Drugim riječima, projektom bi se dužnosnici trebali upoznati s time što je sukob interesa, zašto ga treba izbjegavati, zašto ne bi smjeli poslovati s rodbinski povezanim osobama, koje darove smiju primati, mogu li imati druge izvore prihoda, zašto je bitna imovinska kartica i slično.

'U Hrvatskoj postoji Zakon o sprečavanju sukoba interesa koji je u više navrata mijenjan, ali od ljudi na koje se on odnosi nije bilo povratne informacije i stoga smo odlučili krenuti s vlastitim projektom čija je cijena 139.520,52 kuna i financiran je od strane norveškog veleposlanstva', kazao je predsjednik TIH-a Zorislav Antun Petrović i dodao da su za projekt otisnuli i prigodnu brošuru u pet tisuća komada.

TIH planira u regionalnim i županijskim središtima održati niz predavanja na kojima bi se lokalni dužnosnici upoznali s navedenim. Kako oni na njima nisu dužni prisustvovati, ostaje upitno kakav će učinak polučiti projekt. U TIH-u vjeruju u dobar odaziv, a dosadašnja iskustva, na nekim sličnim projektima, pokazala su im da najveći interes vlada u Osječko-baranjskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

'Najčešći propusti kod lokalnih dužnosnika dosad su se pokazali pri ispunjavanju imovinskih kartica, kada nisu znali što spada u pokretnu, a što u nepokretnu imovinu. Uz to kao propuste smo uvidjeli i da upravljačka prava iz tvrtki u kojima su vlasnici nisu prebacivali na druge osobe', istaknuo je Petrović

Iako je do danas utvrđeno da se u sukobu interesa našao niz javnih dužnosnika (Ante Bagarić, Radimir Čačić, Ivan Jakovčić, Ivan Čehok…), jedina sankciju koju su snosili bila je da se odluka povjerenstva koje odlučuje o sukobu interesa, s imenom i prezimenom onoga koji je Zakon prekršio, objavljivala u lokalnom glasilu.