UBOJSTVO PUKANIĆA I FRANJIĆA

Đurović nezadovoljan Vrhovnim sudom, ide na Ustavni

06.02.2013 u 12:16

Bionic
Reading

Vrhovni sud, kao sud trećeg stupnja, odlučivao je o žalbama Roberta Matanića, Željka Milovanovića, Bojana Gudurića i Slobodana Đurovića na presudu istoga suda donesenu 8. veljače 2012. godine za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića. Nakon što je Vrhovni sud objavio konačnu presudu odvjetnik optuženog Slobodana Đurovića Rajko Mlinarić najavljuje da će se obratiti Ustavnom sudu

Vrhovni je sud djelomično prihvatio žalbu Slobodana Đurovića. Za kazneno djelo poticanja na udruživanje za počinjenje kaznenog djela utvrđena mu je kazna zatvora u trajanju od tri godine, umjesto ranije kazne od pet godina.

Istodobno, sudsko vijeće prihvatilo je po drugostupanjskom sudu utvrđenu kaznu dugotrajnog zatvora od 22 godine za kazneno djelo poticanja na teško kazneno djelo ubojstva iz koristoljublja. U konačnici, Đurović je osuđen na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 23 godine. Pravomoćnom presudom bio je osuđen na 25 godina zatvora. U ostalom dijelu Đurovićeva žalba te u cijelosti žalbe Matanića, Milovanovića i Gudurića odbijene su kao neosnovane i potvrđena je presuda drugostupanjskog suda. Podsjetimo, Željko Milovanović osuđen je na maksimalnih 40 godina zatvora, Robert Matanić na 35, a Bojan Gudurić na 33 godine zatvora.

'Slobodanu Đuroviću Vrhovni je sud smanjio kaznu sa 25 na 23 godine zatvora. Nismo zadovoljni ni tom presudom iako je manja', komentirao je odmah poslije objave presude njegov odvjetnik Rajko Mlinarić. Iako se stalno prigovara sporosti pravosuđa, u ovom je predmetu bio velik zaokret i vrlo brzo suđenje, kaže Mlinarić i zaključuje da suđenje nije bilo pošteno. Dogodilo se potkopavanje vladavine prava, a Vrhovni sud nije poštivao zakonitost, objektivnost i jednakost stranaka u postupku, nizao je primjedbe odvjetnik.

'Jer se kroz cijeli postupak sud, osobito prvi, ponašao kao tužiteljev saveznik na putu do osuđujuće presude. Izgledalo je kao da je to njihov zajednički cilj. A kad se tako provodi suđenje, obrani je unaprijed oduzeta svaka šansa za pošteno suđenje', rekao je Đurovićev branitelj. Cijeli predmet počiva samo na iskazu jednog čovjeka, krunskog svjedoka Tomislava Marjanovića, koji je trgovao sa sudom, a dokazano je da je iznosio neistine, kaže Mlinarić.

'Posljedica je evidentna - Đurović je osuđen na 23 godine zatvora, što je za njegovu dob kao doživotan zatvor, a nije sudjelovao u tome i nema objektivnih dokaza', kaže Mlinarić.

Otkrio i je svoj sljedeći potez, jedini mogući nakon potvrđene pravomoćne presude.

'A to je podnošenje ustavne tužbe Ustavnom sudu ukazujući na brojnost povrijeđenih ustavnih i ljudskih prava. Očekujemo da će se prepoznati svi propusti i da će se konačno postići pravda te da će Ustavni sud ukinuti prethodne presude', zaključio je odvjetnik.