dobrovoljni vatrogasci

Đujić: HDZ lošim zakonom nakon 144 godine gasi Hrvatsku vatrogasnu zajednicu

04.12.2019 u 15:33

Bionic
Reading

SDP-ovi saborski zastupnici, ujedno i dobrovoljni vatrogasci, upozorili su na loš prijedlog Zakona o vatrogastvu kojim se nakon 144 godine postojanja gasi Hrvatska vatrogasna zajednica, čime županijske vatrogasne zajednice i Dobrovoljna vatrogasna društva ostaju bez krovne organizacije. Zastupnici će o prijedlogu raspravljati večeras

'Ovo je tužan dan za hrvatske vatrogasce, sustav nije funkcionalan već godinama, i umjesto da se novim zakonom to popravi i riješe ključni problemi kao što su sustav financiranja i nepovezanost glavnog vatrogasnog zapovjednika i vatrogasne zajednice, priča se dodatno komplicira. Sustav financiranja se nije riješio, a vatrogasna se zajednica ugurala u glavnog vatrogasnog zapovjednika', ukazuje SDP-ov Saša Đujić, piše Večernji list.

Đujić žali što HDZ gasi vatrogasnu zajednicu. Ističe i kako je zakon u suprotnosti sa statutom Hrvatske vatrogasne zajednice prema kojemu tričetvrtinska većina Skupštine jedina može odlučiti o svom gašenju, ali se ona, kako je rekao, nije sastala.

Njegov stranački kolega, ujedno i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj žalostan je što se ovim zakonom derogira dobrovoljno vatrogastvo te uvodi kompletna centralizacija sustava vatrogastva. Posebno se čudi predviđenim visokim kaznama u slučaju da se dobrovoljni vatrogasci ne odazovu na poziv za intervenciju, zapitavši se tko će se onda u budućnosti odlučiti na ovaj volonterski posao i kakva je to poruka Vlade.

Na zakon je, kako je istaknuto, stiglo preko 600 primjedbi. SDP-ovu konferenciju za novinare slušao je i HDZ-ov Ante Sanader, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice koja okuplja preko 150 tisuća dobrovoljnih vatrogasaca.