1,40 milijuna kuna

Dubrovačko-neretvanska županija nabavlja plutajuće brane za zaštitu od onečišćenja mora

20.05.2019 u 12:37

Bionic
Reading

Sporazum o provedbi postupka zajedničke javne nabave, vrijedne milijun i 40 tisuća kuna, za nabavu opreme za sprječavanje i sanaciju onečišćenja mora uljnim derivatima – plutajućih brana za potrebe Dubrovačko-neretvanske županije i još sedam pojedinačnih naručitelja, potpisan je u ponedjeljak u Dubrovniku

Sporazum su potpisali Županija (iznos od 130 tisuća kuna), ACI d.d. (280 tisuća kuna), Lučka uprava Dubrovnik (100 tisuća kuna), Županijska lučka uprava Korčula (100 tisuća kuna), Lučka uprava Dubrovačko-neretvanske županije (150 tisuća kuna), Županijska lučka uprava Dubrovnik (100 tisuća kuna) i Općina Orebić (50 tisuća kuna), dok će sporazum s Općinom Trpanj (130 tisuća kuna) biti naknadno potpisan.

Sredstva bi trebala biti prikupljena do kraja svibnja, nakon čega slijedi postupak javne nabave koji će biti gotov tijekom ove sezone. Brana i dodatna oprema bit će podijeljeni prema ulaganjima. Akvatrorij juga Hrvatske je prometan i s brojnim marinama, što povećava rizik od mogućeg zagađenja, izjavio je na potpisivanju dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, navodeći kako se rizike i do sada nastojalo prevenirati.

Dionici su uložili sredstva za zajedničku nabavu oko tisuću metara nove morske brane koja će biti raspoređena kod svakog dionika, ali će se moći koristiti i u jedinstvenoj intervenciji, objasnio je Dobroslavić. Podsjetio je kako je već ranije nabavljen vatrogasni brod za mljetske vatrogasce, a Grad Dubrovnik nabavlja još jedan, poduzimaju se mjere poduzimaju za što bolju pripravnost.

Zadovoljstvo što se zajedničkim snagama poboljšava razina zaštite za slučaj onečišćenja, u ime pojedinačnih naručitelja, izrazio je predsjednik Uprave ACI-ja Kristijan Pavić. Svjesni smo da živimo s morem i od mora, ne posvetimo li dužnu pažnju onečišćenju, lako se može dogoditi da ugrozimo turističku sezonu, rekao je Pavić.