POSLANICA PATRIJARHA PAVLA

Duboka moralna kriza i kriza same čovječnosti

07.01.2009 u 14:59

Bionic
Reading

Božić po julijanskom kalendaru u zagrebačkom hramu Preobraženja Gospodnjeg proslavili su danas pravoslavni vjernici svečanom liturgijom koju je predvodio mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan Pavlović

Nakon liturgije u prepunom hramu tradicionalnu božićnu poslanicu poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Pavla pročitao je arhijerejski protonamjesnik Milenko Popović.

Ovogodišnju poslanicu patrijarh je posvetio krizi suvremenog društva, ustvrdivši da se iza gospodarske krize skriva nepoštivanje međunarodnih i ljudskih prava, duboka moralna kriza i kriza same čovječnosti.

"To su posljedice koje iza sebe ostavljaju ekonomski i globalnosebični interesi svjetskih moćnika, postavljeni iznad pravde i ljudskih prava", stoji u poslanici.

Patrijarh je upozorio i na medijsku propagandu hedonističko-utilitarističkih mitova - droge i razvrata, svođenja života na instinkt i pohotu. Umjesto tim ograničenostima i prolaznostima kršćani se moraju okrenuti duhovnim prostorima, koji jedini daju punoću i smisao, otkrivajući samoga Krista, poručio je patrijarh. U ime tog i takvog Krista, koji je ljubav, i u ime ljubavi na koju su pozvani svi ljudi i narodi, patrijarh je u poslanici vjernicima čestitao Božić tradicionalnim pozdravom "Mir Božji - Hristos se rodi!".

U svečanoj liturgiji, uz mitropolita Jovana, sudjelovali su svećenici Srpske pravoslavne općine u Zagrebu.

Za vjernike Makedonske pravoslavne crkve božićna je liturgija održana prijepodne u crkvi sv. Roka.