PORUKA IZ GRADA HEROJA

'Državnom vrhu je do Vukovara stalo kao do lanjskog snijega'

05.05.2011 u 11:04

Bionic
Reading

'Pojedincima je očito do Vukovara stalo kao do lanjskog snijega, no kada treba ubrati političke bodove, ti isti su prvi u Vukovaru. Sjete nas se jedanput godišnje, posebice u doba izbora, obećaju nam kule i gradove te nas potom opet zaborave', poručio je Tomislav Džanak, predsjednik Gradskog vijeća Vukovara u otvorenom pismu javnosti

Revoltiran nedolaskom na svečanu sjednicu vukovarskog Vijeća u povodu Dana grada nikoga od predstavnika državne vlasti, osim predsjednikovog izaslanika Predraga Matića – Freda, Džanak se odlučio izravno obratiti

javnosti. Iako su bili pozvani, u Vukovar nisu došli niti njegovi počasni građani – premijerka Jadranka Kosor, potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks i jedna od najzaslužnijih za provedbu mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, Vesna Škare Ožbolt. Došao je jedino njezin kolega iz vremena reintegracije – Ivica Vrkić.

'Na svečanoj sjednici, kao i svake godine, trebali su među uzvanicima nazočiti i počasni građani našega grada, oni koje je Vukovar prigrlio i ukazao im najveću čast. Uz pokojnog predsjednika Tuđmana, ostali počasni građani su na životu i trebali su se odazvati našem pozivu. Očito je da jedino Ivica Vrkić nije zaboravio grad heroj', ukazao je Džanak.

Ražalostila su ga, kako piše, 'prazna mjesta za izaslanike ili predstavnike Vlade i Sabora koji ne samo što nisu došli, nego se nisu ni udostojili uputiti ispriku'. Po Džanku, 'to govori više o njima i o tome koliko im je stalo do Vukovara'. 'Još žalosnije je to što su predsjednica Vlade Jadranka Kosor i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić tog istog dana bili u našem kraju, tj. na komemoraciji žrtvama u Borovu Selu', podsjeća Džanak.

Uz tvrdnju da mu je 'osobno sve apsolutno jasno', Džanak ukazuje da 'nekima Vukovar očito ništa ne znači'. Upitao je i radi li se 'o bojkotu grada Vukovara od strane jedne političke stranke ili tek pokazivanja i druge strane lica pojedinih političara iz samog vrha države'. Na vlasti u Vukovaru su SDP i HSP Dr Ante Starčević, dok su HDZ i SDSS u oporbi.