PRIJEVREMENI IZBORI

Državljani Srbije u inozemstvu danas glasaju u četiri od 35 država

16.12.2023 u 16:24

Bionic
Reading

Državljani Srbije koji žive u Velikoj Britaniji, Portugalu, Kanadi i Sjedinjenim Državama glasaju u subotu na prijevremenim izborima za 250 zastupnika srbijanskog parlamenta raspisanima za 17. prosinca

Parlamentarni izbori u Srbiji bit će održani u nedjelju na 8273 biračka mjesta, a pravo glasa ima 6,500.165 birača.

Istodobno se održavaju i izbori za pokrajinski parlament u Vojvodini gdje je upisan 1,669.791 birač, te za vijećnike u 65 lokalnih samouprava, među kojima i u Beogradu, gdje može glasati 1,613.369 upisanih s pravom glasa.

Za glasanje u inozemstvu Republičko izborno povjerenstvo (RIK) odredilo je 81 biračko mjesto u 35 država, za koje se do 25. studenog prijavilo ukupno 32.216 građana Srbije u dijaspori, a u četiri zemlje, zbog vremenskih razlika, glasa se dan ranije, od 7- 20 sati po lokalnom vremenu.

Rezultati glasanja u tim zemljama neće biti objavljivani do zatvaranja birališta u Srbiji.

U nedjelju će se među ostalim zemljama glasati i u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori, u Austriji, Mađarskoj i Njemačkoj, kao i u Libanonu, Novom Zelandu, Rusiji, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Srednjoafričkoj Republici.

  • +8
Završni predizborni skup 'Srbije protiv nasilja' u Beogradu Izvor: Pixsell / Autor: A.H./ATAImages/PIXSELL

U Srbiji je od petka u ponoć u tijeku izborna šutnja, ali stranke i koalicije koje su u izbornoj utrci uvelike šalju poruke biračima koristeći društvene mreže, koje ne podliježu propisima RIK-a i izbornog zakona o medijskom oglašavanju i promidžbenim porukama unutar 48 prije zatvaranja birališta.