PRAVOSUDNI APSURDI

Država odgovorna za trovanje, a troškove plaćaju - otrovani!

12.08.2015 u 10:47

Bionic
Reading

Nakon 13 godina zaraza trihinelom u Istri dobila je sudski, ali apsurdan epilog. Čak 70-ak osoba koje su tužile državu i proizvođača ne samo da neće dobiti odštetu, nego će još morati platiti i parnične troškove, no ne odustaju pa su se obratili Ustavnom sudu, javlja HRT

Oko 150 osoba zarazilo se kobasicama porečke tvrtke Korel, no samo je njih 70-ak tužilo državu i Korel tražeći nadoknadu štete. Iako je Korel proglašen krivim, u međuvremenu propada, a svi općinski sudovi u Istri državu proglašavaju odgovornom za zarazu, no ona se žali i Županijski sud u Puli oslobađa je odgovornosti.

Kod Korela su, naime, pronađene bjanko dostavnice koje su potpisali ovlašteni porečki veterinari koji pošiljke nisu pregledali, javlja HRT, iako je izgledalo kao da jesu, a prilikom žalbe države Županijski sud u Puli kazao je da nije utvrđen propust veterinara.

S obzirom na to da Zakon o parničnom postupku ne dopušta žalbu Vrhovnom sudu ako je tražena odšteta manja od 200.000 kuna, proces je imao uspješan ishod samo po dvoje oboljelih koji su tražili više novca pri čemu je - da apsurd bude veći, Vrhovni sud u njihovom slučaju odlučio da država jest odgovorna.

No u slučaju spomenutih 70-ak oboljelih ona nema milosti i neumoljivo prijeti ovrhama tražeći naplatu parničnih troškova dok oboljeli čekaju što će na sve reći Ustavni sud kojemu su se u međuvremenu obratili.