epidemija ne posustaje

Drugi najveći dnevni porast zaraženih u SAD-u od početka pandemije

24.06.2020 u 19:29

Bionic
Reading

SAD je zabilježio drugi najveći dnevni porast broja zaraženih koronavirusom od početka pandemije s 35.588 zaraženih u utorak, dok je u desetak država zabilježen velik porast, pokazuje izračun Reuters

Na Floridi je potvrđeno najviše slučajeva u srijedu - više od 5500.

U Arizoni, Kaliforniji, Mississippiju i Nevadi su u utorak zabilježeni rekordni brojevi novozaraženih.

U Texasu je pak najveći broj dnevno zaraženih do sada zabilježen u ponedjeljak.

Dok se činilo da je SAD suzbio pandemiju u svibnju, zbog čega su brojne države ukinule restrikcije društvenim i ekonomskim aktivnostima, virus se širi u ruralnim područjima i drugim mjestima gdje prije nije bio tako raširen.

Samo je 24. travnja bilo više novozaraženih nego u utorak.

Tada je koronavirus potvrđen kod 36.426 osoba.

Virus se također ponovno širi u državama koje su ranije ukinule restriktivne mjere kako bi ublažile devastirajući učinak na ekonomiju.

Savjetnica Bijele kuće Kellyanne Conway u srijedu je priznala da se pojavljuju žarišta, dok se ljudi vraćaju na posao i okupljaju u većem broju, ali je kazala novinarima da "nitko ne govori o novom zatvaranju ekonomije".

Najavila je da će se krizni stožer Bijele kuće za borbu protiv koronavirus sastati kasnije u srijedu.

Ukupno je broj zaraženih porastao za 25 posto prošloga tjedna, a u 10 je saveznih država zabilježen rast zaraženih veći od 50 posto, pokazuje izračun Reutersa.

Iako se dio povećanja može pripisati raširenijem testiranju ne postoji korelacija.

Prosječan broj provedenih testiranja porastao je za 7,6 posto u posljednjih tjedana dana, prema podacima The COVID Tracking Projecta.

Također se povećava udio pozitivnih testova.

U najmanje četiri savezne državo udio pozitivnih testova je dvoznamenkast, dok je u Arizoni čak 20 posto pozitivnih tekstova.

S druge strane, u nekoć najvećem žarištu pandemije na svijetu, New Yorku, udio pozitivnih testova je oko 1 posto.

Guverneri New Yorka, New Jerseya i Connecticuta objavili su u srijedu da posjetitelji iz država s visokom stopom zaraženih po dolasku moraju ići u 14-dnevnu samoizolaciju.

Te su države Alabama, Arkansas, Arizona, Florida, Sjeverna Karolina, Južna Karolina, Texas, Utah i Washington, rekao je novinarima guverner New Yorka Andrew Cuomo.

"Bili smo sa svojim ljudima, nas trojica iz ove tri države, do pakla i natrag i zadnja stvar koja nam sada treba je novi krug", kazao je guverner New Jerseya Phil Murphy na zajedničkoj novinskoj konferenciji putem video-veze.

New York Times objavio je u srijedu, pozivajući se na interne dokumente, da EU razmatra uvođenje zabrane za putnike iz SAD-a, Rusije i Brazila