koronakriza

Fuchs: Za sada situacija u školama relativno dobra

16.09.2020 u 15:52

Bionic
Reading

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je u srijedu kako se škole, koje rade već tjedan dana, relativno dobro nose s izazovima koje im je nametnula koronakriza

Za sada, situacija je relativno dobra, od 27.000 razrednih odjela samo ih 10 prati nastavu on-line, od ukupno 2300 škola, odgovorio je ministar HDZ-ovoj zastupnici Vesni Bedeković te istaknuo kako je poduzeto sve da se ova školska i akademska godina odvija po, što je moguće više, uvriježenim uvjetima.

Fuchs će pogledati što je s odobrenjem za prikazivanje "Dnevnika Diane Budisavljević"

Zlatku Hasanbegoviću (Domovinski pokret) obećao je da će pogledati što se dogodilo s odobrenjem za prikazivanje filma "Dnevnik Diane Budisavljević" u osnovnim i srednjim školama, nakon čega će Ministarstvo iznijeti svoje stajalište.

Hasanbegović je rekao da je pomoćnica bivše ministrice obrazovanja Lidija Kralj 2. lipnja dala pisanu suglasnost za prikazivanje spomenutog filma u školama.

"U historiografskom smislu, proizveden je osrednji i dosadan, klišeizirani i protudokumentarni filmski pamflet, hoćete li i kada poništiti tu odluku", pitao je Hasanbegović ministra.

Fuchs je odgovorio da nigdje u kurikulima, a posebno u onom iz povijesti, nije propisano da se taj dio materijala može koristiti u nastavi. Određeni drugi materijali mogu se koristiti ako na njih suglasnost dade Agencija za odgoj i obrazovanje, to u ovom slučaju nije bilo tako, pogledat ću što se dogodilo, pa će Ministarstvo dati svoj stav, rekao je.

Odgovarajući Andreji Marić (SDP), koja je upozorila da Hrvatskoj nedostaje zdravstvenog osoblja, ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako je ovoga tjedna potpisao petogodišnji plan specijalističkog usavršavanja.

U idućih pet godina planira se zaposliti 5092 specijalista

Planiramo u idućih pet godina zaposliti 5092 specijalista, kazao je Beroš napominjući da to nije lista želja, nego pokušaj da se napravi realan odraz potreba hrvatskog zdravstva.

Nevenko Barbarić (HDZ) apostrofirao je važnost opstanak Hrvata u BiH zanimajući se kakvu pomoć mogu očekivati od Hrvatske.

"Hrvatska je aktivni i iskreni zagovaratelj europskog puta BiH, nama će biti drago boriti se za njen status kandidata u članstvu EU, no to prije svega ovisi o vlasti, o Vijeću ministara, ali i o Predsjedništvu", rekao je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Ustvrdio je da Predsjedništvo BiH ne reflektira pravo stanje kad je riječ o Hrvatima, jer jedan njegov član nije legitimni predstavnik Hrvata, zato se Hrvatska snažno zauzima za promjenu izbornog zakona, kojem će prethoditi implementacija "slučaja Ljubić".

"Mislim da se sadašnjim izbornim inženjeringom preglasavaju Hrvati“, rekao je Grlić Radman poručivši da Hrvatska nikada neće ostaviti Hrvate u BiH.

Katarina Peović (RF) pitala je premijera Plenkovića kako misli ostvariti obećanu sigurnost, radna mjesta, plaće i mirovine, s obzirom da niz tvrtki zatvara vrata. Obećali ste da radnici Rafinerije Sisak neće dobiti otkaz, no s 1. listopadom dobiva ga njih 250, rafinerija se gasi, odlazi Meggle, zatvara se tvornica u Kanfanaru, kazala je.

Postoje kompanije zainteresirane za Meggle

Plenković je uzvratio da je Hrvatska krajem kolovoza imala veći broj osiguranika nego u veljači, prije pandemije koronavirusa i podsjetio da je Vladina pomoć radnicima u privatnom sektoru staja preko devet milijardi kuna.

Kad spominjete Meggle, postoje zainteresirane kompanije koje su ga spremne preuzeti i zadržati radna mjesta, a što se tiče drugih kompanija Vlada je dala jamstva 3. maju, Uljaniku, dakle neke od vaših teza nisu točne, poručio je.

Ministar obrane Mario Banožić najavio je da bi se dugoročan plan razvoja Oružanih snaga trebao donijeti početkom iduće godine kroz saborsku proceduru.

Pratit će 10 godina razvoja, s tim da će sadržavati izvore financiranja i terenske planove provedbe, kazao je Banožić.