PROCES OPOZIVA TRUMPA

Drama u američkom Kongresu; republikanci upali u sigurnu sobu za saslušanja

24.10.2019 u 09:26

Bionic
Reading

Dvadesetak republikanskih zastupnika upalo je u srijedu u sigurnu sobu za saslušanja u podrumu zgrade američkog Kongresa vičući da demokrati vode istragu protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa skriveno i pristrano i izazvali su kaos u istrazi u okviru mogućeg opoziva američkog predsjednika.

Radi se o skupini zastupnika koja nije imala dozvolu nazočiti saslušanjima u okviru istrage. Zbog njihova upada i dramatičnog sukoba s demokratima saslušanje se nije moglo održati i započelo je tek četiri sata kasnije svjedočenjem dužnosnice američkog ministarstva obrane Laure Cooper, prenijeli su svjedoci incidenta.

"Čak i ne znamo što se događa", rekla je zastupnica Debbie Lesko iz Arizone o saslušanjima na kojima sudjeluje ograničeni broj republikanskih i demokratskih zastupnika.

Prigovori na račun pravičnosti postupka postali su središnji dio republikanske akcije protiv istrage u okviru mogućeg opoziva američkog predsjednika.

Stvarnost unutar sasluašanja iza zatvorenih vrata je kompleksnija: republikanci su sudjelovali u svakom saslušanju iako je njihova uloga ograničena jer demokrati imaju većinu i na svakom saslušanju najmanje je desetak zastupnika, a često i više njih sjedi za pravokutnim stolom, republikanci s desne a demokrati s lijeve strane, kazao je demokratski zastupnik iz Kalifornije Harley Rouda.

Svaka strana dobije isto vrijeme za postavljanje pitanja.

Do sada je 47 republikanskih zastupnika iz tri odbora Zastupničkog doma (za obavještajna pitanja, za vanjske poslove i za nadzor) - nazočilo i sudjelovalo u saslušanjima osam diplomata i vladinih dužnosnika koji su do sada pozvani da svjedoče.

U tim saslušanjima sudjelovalo je i 57 demokratskih zastupnika iz tri odbora no sudjelovanje nije dozvoljeno nikome drugom iz te dvije stranke.

U okviru istrage ispituje se pritisak američkog predsjednika Donalda Trumpa na ukrajinske dužnosnike da neutemeljeno istraže njegove političke protivnike uz istodobno uskraćivanje prijeko potrebne pomoći toj zemlji.

Republikanski zastupnik s Floride Matt Gaetz koji je vodio 'napad' u srijedu kazao je da njegovi stranački kolege koji su sudjelovali u saslušanjima jesu najbolji, ali ne mogu zamijeniti sve ostale republikanske zastupnike koji nisu smjeli nazočiti saslušanjima.

  • +4
Republikanci koji su upali u sigurnu sobu u američkom Kongresu Izvor: EPA / Autor: JIM LO SCALZO

"Tu su milijuni Amerikanaca koje oni ne predstavljaju".

Republikanci tvrde da je postupak nepravičan jer predsjednik na tim saslušanjima nema svoga odvjetnika te da demokrati ubrzavaju postupak, selektivno propuštaju materijale novinarima i proglašavaju tajnima dokumente koji to nisu.

Žale se i da je samo šest pomoćnika republikanskih zastupnika dobilo dozvolu da nazoči saslušanjima, dok je broj demokratskih pomoćnika mnogo veći te da je pregledavanje transkripata s tih saslušanja moguće samo u nadziranim prostorijama.

Demokrati te optužbe odbacuju objašnjavajući da je ova faze istrage uvijek tajna kao što je to i svaka istraga u američkom pravosudom sustavu koja se odvija pred velikim porotama. Poručuju da republikanci prigovaraju proceduri jer se ne žele suočiti s iznesenim dokazima i raspravljati o njima pa tako nisu doveli u pitanje ozbiljne navode koje je iznio američki diplomat na mandatu u Ukrajini William B. Taylor Jr. tvrdeći da zbog tajnosti posutpka to ne mogu.

Demokratski zastupnici također podsjećaju da su se i kongresne istrage protiv bivših američkih predsjednika Richarda Nixona i Billa Clintona također vodile iza zatvorenih vrata.