(NAVODNI) INCIDENT

Drama na Žnjanu: Thompson prijavio provalu u stan, optužena i novinarka. Provjerili smo što se dogodilo

13.08.2021 u 14:56

Bionic
Reading

Neobičan incident (ili navodni incident) dogodio se u četvrtak poslijepodne na splitskom Žnjanu: pjevač Marko Perković Thompson policiji je prijavio da su u njegovu kuću provalile tri osobe, njegov susjed Branko Miodrag, novinarka RTL-a Danka Derifaj i snimatelj iste televizije. Portal narod.hr objavio je i snimku nadzornih kamera na kojoj se vidi njih troje kako se penju ljestvama i ulaze na prostor koji služi kao travnjak Thompsonove kuće

Novinarka Derifaj odlučno demantira da se radi o bilo kojoj vrsti provale i objašnjava da se radi o novinarskom zadatku: predstavnik stanara zgrade u Thompsonovom susjedstvu, kaže, pozvao ih je kako bi im pokazao krov vlastite zgrade koji je pjevač nezakonito prisvojio.

U splitskoj policiji su za tportal, ne navodeći identitete nijednog sudionika, kazali da na području Žnjana tijekom četvrtka nisu zabilježili kazneno djelo teške krađe provaljivanjem. 'Policijski službenici su u poslijepodnevnim satima na navedenom području postupali po dojavi, izašli na teren, obavili potrebne provjere i razgovore, te iz svega provedenog nisu utvrđeni elementi prekršaja, niti kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti', službeni je odgovor Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Thompson već nekoliko godina ima probleme sa svojim susjedima na Žnjanu, kao i oni s njim. Ovog tjedna otkriveno je da ih je tužio jer su navodno prisvojili 'slijepe prostore' povezane s njihovom zgradom, a koji se protežu na njegovu česticu i nalaze se ispod njegove kuće. Vodi se više sudskih sporova, a obje strane podnijele su i zahtjeve za legalizaciju bespravnih kvadrata.

S druge strane, kako izgleda, susjedi sada optužuju Thompsona da je prisvojio krov njihove zgrade i pretvorio ga u svoj vrt. Ukratko, pjevač tvrdi da se ispod njegove zgrade nalaze ilegalci, a susjedi tvrde da se on ilegalno nalazi iznad njihovih glava.

Za bolje razumijevanje ovog slučaja treba kazati da je sve objekte gradila tvrtka splitskog poduzetnika Zvonka Kotarca, nedavno uhićenog u velikoj antikorupcijskoj akciji USKOK-a. Najprije su se u prvom redu do mora napravile 'kaskade' u kojima su se trebali nalaziti turistički apartmani, no oni su se pretvorili u stanove. Kotarac je u podzemnim etažama evidentno izgradio najmanje 700 kvadrata ilegalnog prostora, i to na susjednim parcelama.

Potom su neposredno iznad kaskada, upravo na tim parcelama, izgrađene četiri velike obiteljske vile. Jednu od njih držao je sam Kotarac i ubrzo je prodao bankaru Zoranu Sikirici - također uhićenom prije dvije godine u sklopu istrage oko urbanističkih malverzacija - a on ju je 2011. godine prodao Thompsonu. Tada se počinje razotkrivati nevjerojatni kaos u prostoru i pokreće se niz sudskih procesa oko utvrđivanja vlasništva. Neke sporove pjevač je dobio, u nekima suđenje još traje, a osim prostora on zahtijeva i naknadu za neosnovano korištenje.

Susjedi sada očigledno kreću u protuudar i tvrde da je upravo on prisvojio krov njihove zgrade i pretvorio ga u vrt. Branko Miodrag ujedno je i predstavnik stanara te zgrade, neslužbeno se može doznati da se već penjao na krov - odnosno ulazio u vrt Perkovićevih.

Uz snimku nadzornih kamera, portal narod.hr objavio je da su u trenutku 'provale' u Thompsonovoj kući bile same 11-godišnje blizanke i 15- godišnji sin obitelji Perković, koji su prestravljeni nazvali roditelje opisujući da po terasi, koja se nastavlja na njihovu dnevnu sobu, 'hodaju dva muškarca i žena, obilaze oko bazena, približavaju se ulazu u dnevni boravak'.

Novinarka Danka Derifaj za tportal kaže da se u ovom slučaju radi o klasičnom 'fake newsu'.

'Mi smo novinarska ekipa, a ne provalnici. Čista je laž da smo bilo kamo provalili. Popeli smo se na krov zgrade koji je u suvlasništvu njenih stanara, odveo nas je predstavnik stanara i pokazao kako to izgleda kada susjed prisvoji tuđe vlasništvo. Dakle, dio Thompsonova dvorišta doista se nalazi na njegovoj čestici, ali jedan dio pripada susjednoj zgradi, nalazi se na susjednoj čestici i u vlasništvu je susjeda', kazala je Derifaj za tportal.

'Šokirana sam tvrdnjama da smo prepali djecu, nikoga ondje nismo vidjeli. Bilo bi u najmanju ruku pristojno da su nas s tog portala nazvali i čuli objašnjenje. Ponavljam, samo smo radili naš novinarski posao', dodaje Derifaj.

Potvrđuje da su se na Žnjanu pojavila dva policijska inspektora koja su tek obavila razgovor s Thompsonovim susjedom Miodragom.

Pjevač nije bio dostupan za komentar ovog incidenta, no tportal neslužbeno doznaje da je Branka Miodraga više puta prijavljivao za provalu. Njemu bliski izvori objašnjavaju da je prethodni vlasnik ove kuće svojedobno kupio krovnu terasu susjedne zgrade, na nju se uredno uknjižio i potom sve zajedno prodao Thompsonu.

Perkovićev menadžer Denis Pletikosa za tportal tvrdi da je on jedini vlasnik cijelog prostora na kojemu se nalazi dvorište i vrt te da je novinarka Derifaj tu informaciju lako mogla provjeriti. 'Ona svakako ne bi smjela ulaziti na tuđe privatno vlasništvo, pogotovo ne na ovaj način. Postoji susjed koji je s Markom Perkovićem u sporu, no nema apsolutno nijedan dokument kojim bi dokazao svoje tvrdnje', kazao je Pletikosa za tportal.

Potvrdio je da su se u trenutku incidenta u pjevačevoj kući nalazila sama njegova maloljetna djeca.