ČOVIĆEV MILJENIK

Doznajemo sve o 'đavoljem odvjetniku' koji brani Mamića: Da me upoznate, vidjeli biste da sam anđeo

15.06.2018 u 19:36

Bionic
Reading

Zdravko Mamić nema samo dvostruko državljanstvo, već je i angažirao dva odvjetnička asa. Dok ga u Hrvatskoj već dulje vrijeme brani prekaljeni pravni mag Veljko Miljević, Mamić je u svojoj drugoj domovini angažirao poznatog hercegovačkog odvjetnika Zdravka Rajića. Riječ je o čovjeku kojeg tamošnji mediji nazivaju 'đavoljim odvjetnikom', a na glasu je kao onaj koji ne gubi na sudu. On sam za tportal kaže: Ne smeta mi taj epitet, no da me upoznate, vidjeli biste da sam anđeo

Rajić je ovaj epitet stekao kao osoba koja je izuzetno bliska hrvatskoj vlasti u BiH, posebice Draganu Čoviću, članu Predsjedništva BiH i predsjedniku HDZ-a BiH.

Čovića je branio u slučaju sumnjive privatizacije Eroneta te u predmetu Lijanovići. Riječ je o jednom od najdugotrajnijih procesa viđenih u bosanskohercegovačkom pravosuđu, u kojem je Čović bio optužen da je poznatim hercegovačkim poduzetnicima pogodovao u zamjenu za darove. U tom je procesu oslobođen, no prošle godine počelo se spekulirati kako bi moglo doći do njegove obnove.

S obzirom na to da je Rajić branio Čovića u oba procesa iz kojih se izvukao s oslobađajućim presudama, kod susjeda je na glasu kao onaj koji ne gubi.

Naš izvor dobro upućen u rad novog Mamićeva odvjetnika kaže nam kako je Rajić oduvijek bio blizak političkim strukturama te kako je Čovićev miljenik, bez čijih savjeta i konzultacija politički šef Hrvata u BiH ne donosi odluke. Rajić je s Čovićem potkraj prošle godine bio u službenom posjetu Australiji i Novom Zelandu.

'Rajić uživa veliki ugled, a uz to je razvikan. Riječ je i o čovjeku koji ozbiljno prati pravo, piše knjige… Očito je Mamić dobro izabrao', kaže nam naš izvor. Da je Rajić 'pravna faca' u BiH, dokazuje i činjenica da je do 2016. bio član Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

  • +21
Zdravko Mamić ispred suda u Sarajevu Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Sam Rajić za tportal je kazao kako uopće nije blizak politici, no priznaje da njegov odnos s Čovićem nije samo poslovni.

'Gospodin Čović je moj školski kolega iz prvog razreda. Isto tako, gospodin Bevanda (Vjekoslav Bevanda, predsjedatelj Vijeća ministara BiH od 2012. do 2015. i nekadašnji zamjenik predsjednika Vlade Federacije BiH i ministar financija FBiH, op.a.) moj je školski kolega. To je ta relacija. Ja imam svoja politička uvjerenja, ali nemam veze s politikom', kaže nam Rajić.

Na pitanje je li imao još zvučnih klijenata, kaže kako ne bi u detalje, no kako je bilo 'nekih ministara i političara'.

A epitet 'đavolji', pitamo ga. 'Nemaju razloga za to, ja se borim za klijente. Vjerojatno je to zato što uglavnom radim kaznene stvari. Ne smeta meni to. Da me poznate, misli biste da sam anđeo', poručuje Rajić.