krah carstva

Uspon i pad Lijanovića: Kako je propala moćna obitelj hercegovačkih mesara

17.01.2018 u 19:07

Bionic
Reading

Pomalo ispod radara u hrvatskoj javnosti prošla je vijest o potpunom padu nekada moćnog širokobriješkog poduzetnika i političara Jerka Ivankovića Lijanovića, osuđenog u BiH u utorak na devet godina zatvora zbog reketarenja poljoprivrednika u vrijeme dok je bio ministar

Jerko Ivanković Lijanović istaknuti je pripadnik poznate obitelji Lijanović, u čijem je vlasništvu bio istoimeni mesno-prerađivački div čiji su se proizvodi rado konzumirali i u Hrvatskoj. Iako su u veliku tvrtku izrasli uz skute HDZ-a, posebno su poznati kao financijeri kampanje nekadašnjeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića.

Poslovno carstvo Lijanovića uništile su brojne afere i sudski procesi, a Stipe (mlađi) Ivanković Lijanović u razgovoru za Jutarnji list prije dvije godine rekao je kako je krah počeo ulaskom obitelji u politiku. Slično je izjavio i Jerko kada je objavio prodaju pogona nekadašnje Mesne industrije Lijanović, poručivši da se u BiH nemoguće baviti biznisom ako si u politici.

'Radom u boljitak' u krah 

Naime usko uz obiteljsko ime veže se djelovanje Narodne stranke Radom za boljitak, čiji je predsjednik Mladen Ivanković Lijanović, a unutar čije kvote je Jerko Ivanković Lijanović obnašao dužnost zamjenika premijera i ministra poljoprivrede u entitetskoj vladi koju je prevodila Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH). Zadatak stranke je bio postati alternativa HDZ-u BiH na područjima na kojima žive Hrvati. Navodno je osnovana uz američko pokroviteljstvo preko veleposlanstva u Sarajevu. Od četvorice braće Lijanovića, dvojica, Jerko i Mladen, uključila su se u politiku, a druga dva, Slavo i Jozo, nastavili su upravljati obiteljskom tvrtkom. Uz njihovo ime često su se vezale i kolale priče o kupovini glasova.

Presuda nije pokolebala Jerka Ivankovića te je netom nakon njezina izricanja izjavio kako mu je žao što je sudsko vijeće izvelo zaključak na osnovi neistina i lažnih svjedočenja, za koja je ustvrdio da su plaćana po 50.000 KM. Političke ambicije još nije izgubio i tvrdi da se radi o zavjeri koja je osmišljena kako bi se onemogućilo stranci da pobijedi na izborima 2014. godine. Nepravomoćna presuda ga neće zaustaviti, kazao je Jerko Ivanković Lijanović, da pravdu istjera do kraja i da se kandidira na narednim općim izborima za člana Predsjedništva BiH.

Propali poduzetnik i političar nepravomoćno je osuđen za zloporabu položaja dok je bio ministar zbog nezakonite dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzlanske županije i drugih dijelova Federacije BiH u razdoblju od 2011. do 2014. godine. Prema navodima iz optužnice, Ivanković Lijanović i drugi pripadnici kriminalne skupine 'reketarili' su poljoprivrednike uvjetujući odobravanje poticaja zahtjevom da im vrate dio dodijeljenih novčanih sredstava. Jerku Ivankoviću Lijanoviću se s još dvojicom braće, Slavom i Jozom, tadašnjim vlasnicima tvrtke Lijanović iz Širokog Brijega, sudi za protuzakonito izvlačenje novca i izbjegavanje plaćanja poreza.

Od Lijanove mesnice do Turaka  

Optužnicom je obuhvaćena i cijela tvrtka Lijanovići kao pravna osoba te još tri tvrtke koje su povezane s obitelji i koje su, navodno, služile kao krinka. Tužiteljstvo smatra da je država oštećena za 6,9 milijuna eura.

Na vrhuncu poslovne moći širokobriješka kompanija Lijanovići zapošljavala je 1600 radnika i bila je jedna od najvećih mesnih industrija na području bivše Jugoslavije. Tvrtku je osnovao Stipe Ivanković Lijan 1981. Nakon što je otvorio klaonicu, a ubrzo i mesnicu u Širokom Brijegu, posao je počeo širiti te je uzeo u zakup Mesnu industriju Mostar.

  • +10
Obiteljska kuća u kojoj je stari Lijan započeo obiteljski posao Lijanovića Izvor: Cropix / Autor: Branimir Boban / CROPIX

Na početku su Lijanu u poslu pomagala dvojica od četvorice sinova. Jozo je vodio prodaju, a Slavo nabavku stoke. Ubrzo se obiteljskom poslu pridružio Jerko, koji se bavio financijama, a potom i Mladen, koji je bio zadužen za razvoj. Za vrijeme rata tvrtka je mesom opskrbljivala Hrvatsko vijeće obrane (HVO), što je posao koji se nije mogao dogovoriti bez političkog pokroviteljstva HDZ-a. Nakon rata Lijanovići su nastavili rasti.

Prvi ozbiljniji problemi stigli su 2005. godine, kad je zbog utaje poreza protiv Jerka Ivankovića Lijanovića i njegove braće podignuta optužnica, a u tom predmetu sudilo se i predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću. Svi su oslobođeni optužbe, ali je proces pokazao prve pukotine u mesnom carstvu Lijanovića. Tvrtku je potresao i skandal 2010. godine, kada su optuženi da su uvozno meso iz Brazila prikazivali kao domaće.

Poslovni ugled širokobriješke tvrtke tada je ozbiljno narušen. Skandal se poklopio s propasti Hypo banke, čija je nova uprava podnijela kaznenu prijavu protiv braće Lijanović zbog prevare pri dobivanju kredita. Definitivan krah obiteljskog biznisa uslijedio je 2014. godine, kada je posao prodan turskom poduzetniku Sadiku Sezeru.