ugovorna tajna

Dosad je uništeno 354.999 doza cjepiva, stiže ih još 7 milijuna; Ministarstvo: 'Ne možemo otkriti koliko to košta'

21.06.2022 u 16:16

Bionic
Reading

U razdoblju do kraja iduće godine Hrvatska bi trebala dobiti još sedam milijuna doza cjepiva protiv covida-19, a na skladištima se čuva 1,3 milijuna neiskorištenih doza

S obzirom na to da je dosad već uništeno 354.999 doza cjepiva, a interes građana za cijepljenjem već dugo praktički ne postoji, Jutarnji list pitao je Ministarstvo zdravstva koliko će nas sve to financijski stajati.

Konkretno, tražili su podatke o tome kolika je vrijednost uništenih doza cjepiva te ovih naručenih, no iz Ministarstva su kazali "kako su cijene cjepiva povjerljivi dio ugovora o nabavi s proizvođačima".

'Stoga nismo u mogućnosti poslati podatke o istima', stoji u odgovoru iz Ministarstva zdravstva.

Podsjetimo da je Hrvatska do sada naručila 12,2 milijuna doza cjepiva protiv covida-19, ukupno je utrošeno nešto više od pet milijuna doza, a rezervirano je još sedam milijuna doza za isporuku do kraja iduće godine. Hrvatska, naime, nije jedina zemlja koja se suočava s problemom neiskorištenog cjepiva. Diljem svijeta cjepivo se uništava dok se istodobno svaki mjesec u svijetu proizvede oko milijardu doza cjepiva protiv korone.