sporna fotografija

DORH zbog objave tužio Katarinu Peović, stigla i reakcija: Meni ovo nije smiješno, nemam 30 tisuća kuna

23.03.2023 u 09:02

Bionic
Reading

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu optužilo je zastupnicu Radničke fronte Katarinu Peović da je na dan prošlih europskih izbora, 26. svibnja 2019., kršila izbornu šutnju

Bliže se izbori za Europski parlament koji će se održati u svibnju iduće godine, a saborsku zastupnicu Radničke fronte Katarinu Peović je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu sada optužilo da je na dan prošlih europskih izbora, 26. svibnja 2019., kršila izbornu šutnju, za što je predviđena novčana kazna do 30 tisuća kuna, odnosno 3.984 eura, donosi Novi List.

Zamjenica općinskog državnog odvjetnika Julija Penjak pritom se poziva na obavijest o nezakonitom ponašanju Katarine Peović koju je DORH-u u kolovozu 2019. dostavilo Državno izborno povjerenstvo.

Ona je, smatraju u DORH-u, zaslužila kaznu zato što je spomenutog datuma na svom Facebook profilu objavila fotografiju sebe kako ubacuje glasački listić u kutiju, uz poruku 'Danas sam bila na biralištu'.

  • +13
Hrvatski sabor 17.03.2023. Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Prema DORH-u zastupnica Radničke fronte povrijedila je članak Zakona o izboru članova u Europski parlament kojim se 'na dan održavanja izbora do zatvaranja birališta, kao i 24 sata prije dana održavanja izbora, zabranjuje svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua nositelja lista, odnosno kandidata, te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela'.

'Meni ovo uopće nije smiješno jer nemam 30 tisuća kuna, ali smiješno je da je 26. svibnja 2019. tadašnji predsjednik DIP-a Đuro Sessa dao intervju u kojem je kazao da je izborna šutnja relikt koji treba ukinuti. A ipak je DIP poslao DORH-u prijedlog da se mene goni. Državno odvjetništvo, koje navodno nema materijalne uvjete i nedostaje im ljudi, bavi se mojom slikom s Facebooka 2019., voljela bih da razmislimo kako to ono funkcionira', rekla je Katarina Peović uime Kluba zastupnika HSS-a i RF-a.