REAKCIJA BISKUPA NA HOMOFOBIJU

'Don Ursića smo zamolili da ne koristi tako oštre metafore'

10.01.2011 u 15:23

Bionic
Reading

Hvarski biskup Slobodan Štambuk već godinama bezuspješno ratuje protiv don Andre Ursića, a nedavno mu je iz protesta poštom vratio kompletnu nakladu župnog glasila Mozaik

Supetarskog župnika don Andru Ursića, koji je na službenim stranicama župe objavio homofobni tekst s naslovom 'Gay udrugama je mjesto u Dolini gubavaca!', njegov  biskup Slobodan Štambuk više puta upozorio je da bude blaži

svojim istupima, a i povodom njegovog najnovijeg teksta Biskupija se službeno ogradila.

'Svatko ima pravo na svoje osobne stavove, no u ovom slučaju oni nipošto ne predstavljaju mišljenje Crkve', kazao je generalni vikar Hvarsko-bračko-više biskupije don Stanko Jerčić u izjavi za tportal. On priznaje da su se Ursićevim tekstom neke osobe mogle naći povrijeđene, te se slaže da takvom pisanju nije mjesto na službenim crkvenim stranicama.

'S don Ursićem smo više puta razgovarali i zamolili ga da se ne koristi tako oštrim metaforama i alegorijama, no njegov odgovor bio je da u tom slučaju nitko ne bi obratio pažnju na tekst', kaže don Jerčić. No, s druge strane, Biskupija nema nikakvih formalnih instrumenata kako bi sankcionirala 'nestašnog' župnika kojemu su homoseksualci 'moderni gubavci', a homoseksualizam direktno povezan s pedofilijom.

'Crkva je sastavljena od ljudi, različitih i jedinstvenih, pa je normalno da se događaju i slučajevi poput ovoga – jednako kao što se može dogoditi i svećenik koji živi u izvanbračnoj zajednici, ili onaj koji s oltara prenosi političke poruke. Zadatak biskupa jest da pokuša utjecati kako bi se s takvim ponašanjem prekinulo', zaključuje don Jerčić.

Don Andro Ursić u hrvatskoj javnosti odavno je poznat po vrlo radikalnim stavovima po pitanju homoseksualnosti, koje redovito objavljuje u župnom glasilu 'Mozaik', a nedavno je objavio i uvodnik o odgoju djece u kojemu je napisao da je 'batina izašla iz raja'. U znak protesta hvarski biskup Slobodan Štambuk nedavno je spakirao kompletnu nakladu lista koja mu je dostavljena i poštom je poslao natrag u Supetar.