HOMOFOBIJA NA WEBU ŽUPE

Don Ursić proglasio gay osobe - gubavcima!

10.01.2011 u 13:06

Bionic
Reading

Katolička crkva donekle se ogradila od don Franje Jurčevića koji se prošle godine oglasio povodom prve beogradske Parade ponosa, no u međuvremenu se još jedan župnik, don Andro Ursić, iz Supetra na Braču oglasio skandaloznim stavovima o homoseksualnim osobama

Svi već znaju za kastavskog svećenika Franju Jurčevića i njegov homofobni blog. Na njemu se Jurčević u listopadu prošle godine oglasio u povodu prve beogradske Parade ponosa, izražavajući oduševljenje huliganima koji su taj dan

demolirali glavni grad Srbije. Nakon toga se don našao na meti medija, kojima nije bilo jasno zašto jedan navodni kršćanin podržava nasilje, kao i LGBT udruga, koje su ga tužile zbog njegovih homofobnih ispada i vrijeđanja. Od Jurčevića se na kraju ogradila i Crkva na određeni način, uz objašnjenje da je riječ o njegovom privatnom blogu koji nema veze sa službenim stavovima RKC, a link na blog je uklonjen sa stranica kastavske župe.

Čini se da ista pravila ne vrijede za supetarskog župnika don Andru Ursića, koji na službenim stranicama župe, uz raspored misa i linkove na razne katoličke medije, nudi i vlastite homofobne pamflete. Konkretno, riječ je o tekstu svećenika Ursića, objavljenom u studenom 2010, pod naslovom 'Gay udrugama je mjesto u Dolini gubavaca!' u kojem se mogu pročitati stvari kakve bi nekoć završavale u Feralovoj rubrici 'Greatest shits'. Don Ursić spominje 'krivo postavljeni psihičko-somatski libido' kao svoje objašnjenje za homoseksualnost te zatim konstatira sljedeće: 'Gay udruge se ne okupljaju i ne paradiraju da bi ispravile svoju krivi seksualnu orijentaciju, nego da bi otkrile što više dezorijentiranih ljudi i privukli što više mladih članova te na taj način doveli u pitanje normalni odnos i život u braku.'

Nakon toga gay osobe supetarski župnik proglašava 'modernim gubavcima' koje bi trebalo liječiti. Svoje nazadne i antiznanstvene stavove argumentira ovako: 'Zanimljivo da Europska unija ulaže ogromna sredstva da spriječi pandemiju svinjske i ptičje gripe, a ta ista Unija dopušta i potiče da se širi u svim pravcima pandemija homoseksualizma i lezbijstva.' Povorke ponosa svećenik Ursić smatra pokazateljem 'dezorijentirane i umobolne Europe', kojima se 'širi suvremena guba po čitavom kontinentu i zapadnom svijetu'.

Da ne bi bilo nikakve sumnje o tome što on smatra normalnim, don Andro Ursić naglašava: 'Svakome je jasno da konj ide na kobilu, krmak na krmaču, magare na magaricu, jarac na kozu, vuk na vučicu, bik na kravu, lav na lavicu, ovan na ovcu, pijetao na kokoš, majmun na majmunicu, pa tako redom od komarca do orla - uz male iznimke poremećenih stanja.'

Netko bi još mogao pomisliti da osoba koja izražava toliku fascinaciju seksom među životinjama ima sklonosti prema zoofiliji, no don Uršića to očito ne brine. Nakon tragikomične lekcije iz biologije, slijedi i spominjanje evolucije, naravno pod navodnicima, kao i napad na znanost kao takvu, koja nije po volji supetarskog župnika jer je 'znanstveni svijet upregnut i stegnut okovima globalnog hedonizma kako bi se lakše u društvu afirmirao neprirodni isto-spolni vez'.

Na kraju svojeg teksta don Ursić konačno dovodi u direktnu vezu homoseksualnost i pedofiliju, kako bi time do kraja popunio svoj repertoar homofobnih i primitivnih klišeja, te se žali da Slobodna Dalmacija nije htjela objaviti njegov, kako kaže, kratki osvrt na beogradsku Paradu ponosa.

'Ovo je govor srednjeg vijeka'

Za komentar o izjavama supetarskog župnika pitali smo Marka Jurčića, aktivista Zagreb Pridea.

Kako komentirate stavove don Andre Uršića koji - između ostalog - homoseksualnost smatra bolešću koja se treba liječiti?

Uopće ne želim komentirati izjave zaposlenika Katoličke crkve. Oni imaju pravo vjerovati u što god žele, pa između ostaloga i da je zemlja ravna ploča i da je homoseksualnost bolest koju treba liječiti. Pitanje je samo poziva li izvjesni zaposlenik RKC na liječenje homoseksualnosti jer se bavi nadriliječništvom ili poznaje nekoga tko to prakticira, budući da takav 'liječenje' homoseksualnosti drukčije nije moguće. Ukoliko ima saznanja, dužan je to prijaviti nadležnim organima i poštivati zakone Republike Hrvatske.

Je li u ovom slučaju riječ o govoru mržnje prema LGBT osobama?

Definitivno je riječ o govoru srednjeg vijeka.