TKO JE KRIV

Domoljubna koalicija i Most bojkotirali sjednicu Odbora?

01.02.2016 u 13:13

Bionic
Reading

Iako je dobar dio medija u petak objavio da je za danas sazvana hitna sjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, većina članova Odbora danas se ipak nije pojavila na sjednici. Uglavnom se radilo o članovima iz kvote vladajućih, zbog čega su u oporbi zaključili da su je bojkotirali

Podsjetimo, na sjednici Odbora za kulturu nisu se pojavili HDKS-ov Goran Dodig, Hrastov Ladislav Ilčić, Mostov Mario Klobučić, HDZ-ova Sanja Putica i HDZ-ov Miro Totgergeli, no nije bilo ni Jaroslava Pecnika iz Hrvatskih laburista ni zastupnika mađarske nacionalne manjine Šandora Juhasa. Za kvorum su nedostajala dva člana Odbora.

Vladajuću kvotu tako su na sjednici predstavljali samo HDZ-ov Miroslav Tuđman te nezavisna predsjednica Odbora Gordana Rusak. Zbog nepojavljivanja velikog broja vladajućih u oporbi su zaključili da su Domoljubna koalicija i Most bojkotirali sjednicu.

'Parlamentarna većina ima većinu u svakom odboru. Zašto članovi HDZ-a i Mosta nisu došli, to morate njih pitati. Bilo je to nepoštivanje Odbora, Sabora, predsjednice Odbora, a na koncu i samog ministra. Nisu došli jer su željeli izbjeći javnost. Nemaju nijedan argument da brane ministra koji je protuzakonito smijenio članove Povjerenstva', kazao je novinarima u Saboru Nenad Stazić.

Da su svojim nedolaskom pokazali da ne poštuju ministra, istaknuli su oporbeni članovi i na samoj sjednici Odbora. Negodovanje i osudu zbog nedolaska članova iz kvote vladajućih iskazao je i SDP-ov Željko Jovanović. 'Pokazuju nepoštovanje Sabora, ali i svog ministra', rekao je Jovanović.

'Bila ovo smislena igra ili splet okolnosti, moramo građanima pružiti mogućnost da znaju i ministru pružiti priliku da odgovori', kazala je SDP-ova potpredsjednica Odbora za kulturu Sabina Glasovac

'Ne padajte na spinove Stazića. Da su uz Rusak i Tuđmana došli svi iz Hrvatska raste, imali bi kvorum', poručio je pak HDZ-ov Ivan Šuker novinarima u Saboru.

Relativno je kratko vrijeme bilo za organizaciju, a sjednica je sazvana u petak poslijepodne, pokušao je HDZ-ov Miroslav Tuđman objasniti zašto na sjednici Odbora nije bilo članova vladajuće koalicije. 'Odazvao sam se. Ne znam da je bilo nekakvog dogovora, međutim po ovome što smo vidjeli, u toj raspravi o tome hoće li se sjednica održati ili ne, to je višak ideologije nad argumentima zato što je lijeva opcija unaprijed došla sa zaključkom, kako je Stazić rekao - ako se taj zaključak donese, onda nema potrebe za odborima. Drugim riječima, uopće im nije stalo do argumenata', rekao je Tuđman.

U Mostu kažu da nisu bojkotirali sjednicu odbora. Nikola Grmoja iz Mosta Nezavisnih lista objašnjava kako je Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu prvo bio zakazan za utorak, a i praksa je da se odbori sastaju utorkom, pa je njihov zastupnik Mario Klobučić imao sjednicu Gradskog vijeća Metkovića, prenosi Hrvatska uživo na svojim Facebook stranicama.

'Nije bilo nikakve namjere bojkota', kaže Nikola Grmoja.

GRMOJA: MOST NIJE BOJKOTIRAO ODBOR ZA KULTURUNikola Grmoja iz Mosta Nezavisnih lista objašnjava kako je Odbor za...

Posted by Hrvatska uživo on Monday, 1 February 2016