TUŽITELJSTVO ODUSTAJE

Dominique Strauss-Kahn pred oslobađanjem

23.08.2011 u 21:00

Bionic
Reading

Zbog upitnosti u kredibiliteta jedine svjedokinje, a i zbog manjka jakih fizičkih dokaza, u slučaju optužbe za seksualno napastovanje protiv Dominiquea Strauss-Kahna, Okružno tužilaštvo i službeno je zatražilo od suca da odustane od sudskog progona. Konačna odluka, u koju malo tko sumnja, bit će poznata sljedeći tjedan

Iz ureda Okružnog tužilaštva na Manhattanu odaslan je i službeni zahtjev za odustajanje od optužnice za seksualno napastovanje protiv Dominique Strauss-Kahna. Dok se prije tri mjeseca nedvojbeno tvrdilo kako tužilaštvo raspolaže s dovoljno dokaza te kako je iskaz sobarice Nafissatou Diallo stabilan, u novoj izjavi tvrdi se kako je njen iskaz pun nevjerodostojnosti, točnije kako se u njemu da pratiti 'uzorak neistine'. Budući da je visoko medijatizirani slučaj protiv tadašnjeg direktora Međunarodnog monetarnog fonda, koji je u međuvremenu odstupio s funkcije, prije svega počivao na svjedočenju sobarice u hotelu Sofitel, svi izgledi upućuju na konačno odbacivanje optužnice sljedeći tjedan.

Nekoliko je detalja bitno potkopalo kredibilitet svjedokinje prije samog suđenja. Prvo je priznala da je izmislila priča o grupnom silovanju u Gvineji, a potom je snimka razgovora sa zaručnikom, koji odslužuje zatvorsku kaznu u Arizoni, u kojem neuvijeno spominje financijsku korist koju bi mogla imati od slučaja, konačno dokinula njezinu vjerodostojnost. Manjak fizičkih dokaza, kao što su DNK ostaci pod noktima, koji bi upućivali na fizički sukob, također ide na ruku obrani koja je stalno isticala nevinost svog klijenta te tvrdila da se radilo o odnosu bez prisile.

'Ako joj se ne može vjerovati izvan svake sumnje, ne možemo tražiti od porote isto', tvrdi se u izjavi ureda Okružnog tužilaštva. U službenom dokumentu traži se od suca Michaela J. Obusa da odustane od optužbi, a njegova se konačna odluka očekuje u utorak. Prema većini procjena, koje prenose NY Times i Le Monde, on bi trebao odbaciti optužbe pri čemu će Dominique Strauss-Kahnu biti vraćen pasoš i omogućen povratak u Francusku.

Prve reakcije u Francuskoj uglavnom ističu kako Strauss-Kahn nije proglašen nevinim, već je tužilaštvo samo priznalo da nema dovoljno dokaza ni pouzdanih svjedočanstava da nastavi s optužnicom. No ugled DSK-a, koji je prije podizanja optužnice bio veoma izgledni predsjednički kandidat Socijalističke stranke, je već od samog početka kompromitiran čemu je nemalo pogodovala uzvitlala medijska pažnja posvećena slučaju te slika optuženika s lisicama. U Francuskoj je u međuvremenu novinarka Tristane Banon podignula novu optužnicu protiv Strauss-Kahna, također za seksualno napastovanje, koji se, prema njezinim riječima, desio 2002. prilikom intervjua.

U SAD-u se pak zamjera okružnom tužitelju Cyrusu Vanceu Jr. da je prebrzo podigao optužnicu, bez da je dovoljno istražio slučaj, a sve zbog političkih ambicija koje bi mu visokoprofilni slučaj mogao osigurati. Udrugu za zaštitu ženskih prava i dalje upozoravaju kako je potencijalni silovatelj veoma lako došao do slobode, no napominju kako su odvjetnici Nafissatou Diallo od početka loše vodili slučaj.

Za slučaj koji je izazvao golemu pažnju, čitav niz ishitrenih i tendencioznih komentara s obje strane, kao i niz zahvalnog tabloidnog materijala, neatraktivni sudski epilog predstavlja se kao čista antidota.