NP PAKLENICA

Domarica Belgijcu čijeg je sina ugrizao poskok: Ovo je nacionalni, a ne gradski park!

02.08.2023 u 09:03

Bionic
Reading

U ponedjeljak je objavljena šokantna priča o šestogodišnjem dječaku iz Belgije kojeg je u Nacionalnom parku Paklenica ugrizao poskok te je jedva ostao živ. Dječakovi roditelji bili su vrlo kritični prema činjenici da, kako tvrde, u nacionalnom parku ne postoje odgovarajući znakovi koji bi ih upozoravali na otrovne zmije. No, je li baš tako?

Naime, portalu Morski.hr javila se domarica planinarskog doma Paklenica Irena Šaran, koja je uvjerena da otac nije obratio pozornost na upozorenja. 'Na više mjesta u parku je napisana zabrana silaska sa staza. S obzirom da je to nacionalni park, a ne gradski park, jasno je da se tih pravila svatko treba pridržavati, jer, iako su staze napravljene da ljudi mogu uživati u netaknutoj prirodi, isto tako je park proglašen da se ta netaknuta priroda i zaštiti od ljudi', kaže Šaran.

Dodaje da svatko tko kupi ulaznicu u Nacionalnom parku, na samoj ulaznici može vidjeti osnovna pravila ponašanja u parku, koja nisu pisana tekstom, već su piktogrami koje može shvatiti i malo dijete.

'Put kroz kanjon je širok, uredan, a oko staze je raslinje potkresano, tako da, kad si na stazi, nema grane na koju se možeš uhvatiti. Očito je da su sišli sa staze', kazala je Šaran za Morski.hr.

Podsjetimo, šestogodišnjeg dječaka nakon ugriza poskoka spasila je činjenica da ga je otac nosio na ramenima, jer bi se otrov brže širio tijelom da je hodao. Dječaku su u zadarskoj bolnici ubrizgali protuotrov i sad se oporavlja.

NP Paklenica Izvor: Pixsell / Autor: Filip Brala/PIXSELL